středa 3. října 2007

Z tisku: Poslanci KSČM zaznamenali výrazný úspěch (obecně k jiným zákonům, ale i o diginovele...)

Sněmovna schválila také vládní návrh tzv. diginovely, na jejímž vysvětlování v médiích i ve veřejnosti odvedla velký kus práce vaše stranická kolegyně Ivana Levá. Média tomu věnovala velkou pozornost. Myslíte si, že stejný zájem o to mají i lidé?

Nechci kolegyni Levou přehnaně chválit. Ona to nepotřebuje. Dobrá práce se prezentuje sama. Přesto musím říci, že ona patří k nemnoha lidem nejen ve sněmovně, ale v ČR vůbec, kteří problematice digitalizace, televizního vysílání a tématům příbuzným rozumějí. Možná je to téma trochu odtažité od běžného života, ale ukazuje se, že je důležité. Při změně analogového vysílání na digitální nastanou dvě závažné okolnosti, které se dotknou téměř každého občana. Jednak budou muset lidé vynaložit určitou část peněz na koupi tzv. set-top-boxu, aby na své televizi mohli sledovat digitální vysílání, potřebují k tomu tento převaděč. Druhá závažná věc je pokrytí signálem, který nemusí pokrývat všechna místa v ČR. Pozměňovací návrhy Ivany Levé k vládní předloze směřovaly k tomu, aby se vytvořily finanční rezervy, z nichž by se mohlo lidem v místech, kde bude signál nedostatečný, přispět na nákup satelitních přijímačů signálu. Bez nich nebudou mít možnost televizi po vypnutí analogového vysílání sledovat. V tom se podle mě ukazuje pozitivní přístup KSČM. Jinými slovy - chtěla vytvořit fond, aby stát měl těmto občanům z čeho přispět a nevymlouval se, že na to nemá prostředky. Bohužel její návrh neprošel.

Celý rozhovoro zde:
http://halonoviny.cz/index.php?id=98723&PHPSESSID=c62cee8ef616780a7ca412a3d77a2838

Pozn. Poslanecký klub KSČM se také jednotně postavil spolu s poslankyní Šojdrovou a několika dalšími poslanci za plán televize Prima změnit platnou licenci a některým subjktům platnou licenci předčasně zákonem změnit a ukončit, v závěrečném hlasování se poslanci KSČM připojili k drtivé většině přítomných poslanců a podpořili celý text zákona s přijatými poslaneckými úpravami.

Žádné komentáře: