sobota 13. října 2007

"Kmitočtová olympiáda" začíná. Prohrají provozovatelé vysílání světovou bitvu o střední kmitočtové pásmo?

Od 22.října začíná v Ženevě několikadenní světové zasedání ITU - WRC World Radiocommunication Conference, na kterém se bude rozhodovat mj. i o budoucím rozdělení rádiového spektra ( akce končí 16.11.). Zástupce US na konferenci Richard Russell toto setkání pro americká média dokonce označil jako Kmitočtovou olympiádu . Hlavní téma se týká středního kmitočtového pásma a jeho budoucího využití. Jde zjednodušeně o to, zda pásmo 4 - 10 MHz bude dále využito pro rozhlasové vysílání nebo bude k dispozici jiným, například vojenským nebo navigačním účelům pro vysokofrekvenční komunikační služby. Provozovatelé rozhlasového vysílání by rádi toto pásmo ale využili pro budoucí náhradu analogu novým digitálním vysíláním DRM. V tomto směru, stejně jako v další agendě konferecne, jdou podle pozorovatelů zájmy EU proti zájmům skupiny zemí v čele s USA.

Pásmo 700 MHz chtějí Američané například využít pro služby tzv. čtvrté generace mobilní komunikace, zejména pak po dokončení přechodu na digitální vysílání v USA.

Celé setkání bude zajímavé, i když je řada informací z něj zpravidla pro veřejnost či média nedostupná, jako na jiných podobných akcích ITU.

Závěrem citát amerického prezidenta k tématu, ale již z roku 2004 (převzato z blogu): President Bush mentioned spectrum in a speech at the Commerce Department in 2004, and it is still relevant today: "The spectrum that allows for wireless technology is a limited resource. . . . and we need to use it wisely . . . without, by the way, crowding out important government functions."

Žádné komentáře: