pátek 5. října 2007

Ozvěny od kulatého stolu ( a zpoza něj)

Na dalším ze série setkání k tématu digitalizace, které se uskutečnilo minulý týden v hotelu Adria na Václ.náměstí (pořadatel DIGIZONE.cz), byla diskutována témata kolem rostoucích ambicí satelitních operátorů získat díky vypínání analogu nové diváky, potíže kabelových televizních ( a jiných) sítí s nepřesně a dočasně aplikovaným must carry a současně jejich novinky a lákadla v podobě příchodu HDTV a dalších možností, a to včetně vysílání prostřednictvím IPTV.

Zejména v době projednávání digitální novely se největší lobbistické aktivity odehrávají spíše přímo u poslanců a nyní finálně u senátorů než na veřejných fórech (mimochodem třetina senátorů za rok končí, resp. budou volby v příslušné třetině obvodů, do nichž se řada současných senátorů pravděpodobně zapojí). Alternativy v Senátu jsou známé – od neprojednávání zákona, jeho projednání a souhlas nebo navržení úprav a opětovné projednání v PSP, tedy mj. i určité riziko časového zpoždění a odkladu. V současnosti pokračují jednání o plánované novele ZEKu, kterou se bude mj. zabývat i NKS v úterý 9.10, a kde by se měly diskutovat známé oblasti z doby meziresortu, a samozřejmě i ty, které se opakovaly i při jednání o digi novele v PSP. Druhým krokem k revizi časem nastřádaných problémů v mediálním zákonu je jeho celková obnova v souvislosti s revizí evropské směrnice - předpoklad : od počátku příštího roku. Zatím nebyl zákon z PSP do Senátu odeslán.

Výhrady k tzv. must carry, které je přes rok předmětem zatím bezvýsledného zkoumání EK na základě oznámení zástupců kabelovek z loňského roku k již platné podobě zákona (nepřesná aplikace), dostávají postupně i další rozměr. Právě na akci digizone.cz bylo konstatováno, že až na výjimky nejde o nějaký technický problém, ale podnikatelský. Současně v rámci diksuze byla zmíněna i opačná (tzn.podpůrná) aktivita některých kabel.operátorů v dávné i nedávné minulosti a jejich úsilí o zařazení žádaných programů do nabídky. Gradující lobby satelitních projektů a některé plány na povinné zařazení TV programů na satelitní platformy by podle některých hlasů z kuloárů bylo možná i na úkor právě kabelových sítí, kdy může teoreticky nastat nová situace a televize kabelové sítě dle další vývoje mohou třeba i opouštět (například kvůli razantnějšímu odchodu diváků na satelit s větší a třeba i levnější nabídkou). Je zřejmé, že se kromě jiného odehrává také souboj platforem, včetně nástupu zcela nových i když zatím ne všude dostupných (IPTV ad.).

K tématu většího zájmu českých TV o satelitní vysílání se časem vrátím a okomentuji třeba i dávné rozhodování hlavních provozovatelů (ze závěru minulého století) a připomenu i některé důvody, proč se rozhodli nakonec jinak.

K tématu TPP si zřejmě každý může udělat obrázek sám, například porovnáním výroků z řad ČTÚ, nejen z poslední doby. Leccos z posledních dnů pak naznačilo i to, kam se bude soustřeďovat pozornost a vlivy po případném schválení diginovely, neboť je jasné, že tímto krokem se přirozeně neřeší vše. Například záměr ponechat téměř vše včetně termínů ASO v rukou operátorů, zejména těch s poměrně dominantní (monopolní?) pozicí, by asi přechod neurychlilo…

HD projekty, jakkoliv zajímavé a lákavé, zatím také podle diskuze nebudou tím hlavním v nejbližších měsících.

P.S. Jako velmi zajímavé téma pro studenty oboru SMK na Univerzitě (UJAK) řadím i sledování mediální prezentace tématu digitalizace v médiích a samozřejmě dalších s tím spojených věcí. Zpravidla je velmi obsahově a tématicky zajímavé sledovat a analyzovat média a jejich chování vždy v době kolem projednávání jakýchkoliv mediálních témat v Parlamentu ( a to i mnohem dříve a samozřejmě i v době po projednání…), zejména těch, kterých se příslušné rozhodování týká.

Žádné komentáře: