pátek 12. října 2007

26.zasedání evropských mediálních regulačních orgánů v Sofii

Evropská asosiace regulačních orgánů - European Platform of Broadcasting Regulatory Authorities (EPRA) se na svém dalším zasedání sešla na pozvání Bulharské Rady pro elektronická média v Sofii ve dnech 3.-5.10. Minulé setkání se uskutečnilo letos na jaře v Praze na pozvání RRTV, a bylo kromě volby nového předsedy asociace spojené mj. s problémy z financováním:

http://archive.ceskamedia.cz/article.html?id=196832_ex_M&qqqq=EPRA
http://archive.ceskamedia.cz/article.html?id=196723_ex_M&qqqq=EPRA

Video reportáž z pražského zasedání:
http://archive.ceskamedia.cz/article.html?id=195817_nw_M&qqqq=EPRA

Sofijské akce se účastnilo 140 zástupců ze 40 zemí (ze 42 regul.orgánů) a také zástupci Rady Evropy (Media and Information Society Division), z European Audiovisual Observatory a z Evropské komise (DG Information Society and Media).

Jednalo se především o nové evropské směrnici AVIS (Audiovisual Media Services Directive, jako revize současné směrnice „Televize bez hranic“ TVWF) a o regulaci (nová pravidla pro product placement a základní principy směrnice AVIS.

Stále panují rozpory a různé názory na přesnou definici audiovizuálních služeb, a jejich rozsah a z toho plynoucí pravidla a „přísnost“ případné regulace. EP plánuje rozhodnout o nové směrnici do konce letošního roku, poté (resp. od zveřejnění v Oficálním věstníku EU) začíná běžet 2letá lhůta na aplikaci nové Směrnice do národních legislativ.

Dalším tématem byla role regulátorů při zvyšování mediální gramotnosti. Zástupci se v diskuzi dotkli také televize v mobilních sítích, jejího licencování a dalších souvisejících problémů. Stejně jako vysílání TV programů do jiných zemích, než kde jsou jejich provozovatelé registrování/licencováni.

P.S.
Aktuálně komisařka EK V.Redingová obhajovala nový regulační plán včetně vytvoření celoevrospkého regulátora pro oblast telekomunikací ETMA (
European Telecom Market Authority ). Ve svém vystoupení v rámci ERG V.Redingová reagovala na základní a již medializované výtky některých členských zemí i kolegů komisařů(řek).


Žádné komentáře: