sobota 6. října 2007

První mezinárodní sympozium k DRM (Digital Radio Mondiale) a plán na další rozvoj v Moskvě

Systém digitálního rozhlasu v pásmu středních a dlouhých vln Digital Radio Mondiale (DRM) je jednou z budoucích alternativ využití příslušného kmitočtového pásma, které se přestává z mnoha důvodů využívat dosavadními tradičními formami vysílání. Sdružení DRM nyní připravilo mezinárodní setkání v Moskvě, které by mělo být významným podnětem k dalšímu rozvoji tohoto vysílání nejen v Rusku, ale i ve světě. Tato akce, podporovaná RTNR Voice of Russia a Deutsche Welle, se uskuteční od 9 do 12.října a měli by se jej zúčastnit zástupci více než 150 organizací a společností (další support je od Radio Rossi, Radioagency-M, TRC EFIR, DRM supporter NREC and the DRM members Thomson Broadcast & Multimedia, TRANSRADIO SenderSysteme GmbH, T-Systems Media & Broadcast...). Hlavním tématem by měla být diskuze o zatraktivnění a zlepšení dostupnosti přístrojů pro DRM pro posluchače, a to nejen pro nově otevíraný ruský trh.

V průběhu sympozia bude zprovozněn pilotní projekt vysílání DRM v Rusku - Germany/Wertachtal T-Systems na frekevenci 15645 kHzs programem DW English Service a UK/Woofferton 15480 kHz také s programem DW English Service.

Konsorcium DRM bylo založeno již v roce 1998 jako malá skupina brodacsterů, výrobců a dalších subjektů. Od roku 2005 byl projekt oživen přístupem dalších významných společností a rozšířením vysílání v dalších kmitočtových pásmech. V současnosti je sdružení tvořeno 90 členy z 30 zemí.

Užitečné odkazy - možnost pořízení přístrojů pro DRM například zde:
http://www.igear.com/
http://www.rebelio.co.uk/
http://www.t-online.shop.de/

Žádné komentáře: