pondělí 15. října 2007

EK: Dvourychlostní širokopásmové připojení v Evropě

Evropská komise dnes vydala zprávu o stavu rozšíření širokopásmového připojení k internetu v Evropě. Zatím nejsou k dispozici tabulky s přehledy v jednotlivých zemích, ty budou k dispozici v nejbližších chvílích na stránkách Evropské komise, resp. na webu sekce pro IT a média.

"Přestože některé evropské země mají největší míru rozšíření širokopásmového připojení ve světovém žebříčku, zvyšuje se rozdíl mezi zeměmi s nejvyšší a nejnižší mírou rozšíření. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes předložila Evropská komise. Zpráva označuje nedostatečnou hospodářskou soutěž a mezery v předpisech za překážky růstu širokopásmového připojení. Návrhy na reformu předpisů EU o telekomunikacích, které Komise předloží 13. listopadu, se týkají těchto nedostatků.

Růst širokopásmového připojení zůstává nadále vysoký v zemích EU, které v míře rozšíření širokopásmového připojení zaujímají přední pozice na světě," prohlásila Viviane Redingová, komisařka EU pro telekomunikace. „Je však nepřijatelné, aby se v Evropě tento rozdíl mezi zeměmi s nejvyšší a nejnižší mírou rozšíření zvyšoval. Evropa musí zasáhnout teď, aby dala své širokopásmové připojení do pořádku. K tomuto účelu předložím specifické návrhy jako součást balíčku reforem předpisů o telekomunikacích v listopadu."

Podle údajů dnes zveřejněných Komisí se rozdíl mezi zeměmi s největší (Dánsko 37,2 %) a s nejnižší mírou rozšíření širokopásmového připojení (Bulharsko 5,7 %) nepatrně zvýšil a liší se nyní o více než 30 %. Hlavními příčinami této situace je chybějící skutečná alternativní infrastruktura v některých členských státech nebo pomalé a málo soudržné provádění již existujících nápravných opatření (viz IP/07/435). Je třeba podporovat investice, aby se dosáhlo souvislejšího růstu po celé Evropě. Účinná hospodářská soutěž na trhu s širokopásmovým připojením, jehož devíza zní „širokopásmové připojení pro všechny“, je proto klíčovou prioritou v reformě předpisů o telekomunikacích, kterou Komise předloží příští měsíc.

Celý minulý rok se všude v EU zvyšovala míra rozšíření širokopásmového připojení, neboť podniky a občané mají nadále užitek z digitální revoluce (viz IP/07/582). Průměrná míra rozšíření (počet spotřebitelů na populaci) vzrostla ze 14,9 % na 18,2 % i přes poměrně slabou míru rozšíření v některých členských státech. V zemích s nejvyšší mírou rozšíření – v Dánsku (37,2 %) a Nizozemsku (33,1 %) – má třetina či více obyvatelstva širokopásmové připojení, přičemž významné procento uživatelů využívá infrastruktury jiných než zavedených provozovatelů.

Dne 1. července 2007 bylo ve 27 členských státech EU přes 90 milionů pevných linek širokopásmového připojení, z nichž bylo 20 milionů, s výjimkou Bulharska a Rumunska, zaregistrováno od července 2006, což představuje nárůst o 28,7 %. Největší procentní narůst zaznamenalo Dánsko (7,7 linky na 100 obyvatel), Lucembursko (7,1 na 10) a Irsko (6,7 na 100).

Širokopásmové připojení prostřednictvím digitální účastnické linky (digital subscriber line – DSL) zůstává stále nejrozšířenější technologií s přibližně 72,5 miliony linek. Nárůst DSL se však v porovnání s červencem 2006 zpomalil o 6,1 %, naopak se více využívá alternativních technologií, jako jsou kabel, optické vlákno do domu (Fibre to the Home, FttH), bezdrátová místní smyčka, a to dohromady přibližně 17,7 milionů linek.

Vysokou konkurenci zaznamenalo předplacení připojení DSL, jak se promítlo i ve vysokém nárůstu produktů založených na zpřístupnění místní smyčky: 55,4 % všech alternativních provozovatelů linek DSL (17,6 milionu linek) je cele nebo částečně zpřístupněno oproti 45,9 % v červenci 2006. Velkoobchodní přístup k síti stále probíhá hlavně přes další prodej (8,2 milion linek), a to zejména ve Spojeném království (vnitrostátní regulátor zde zavedl funkční rozdělení, a zajistil tak, aby další prodej probíhal za nediskriminačních podmínek) a v Německu, kde však další prodejci zůstávají značně závislí na podmínkách stanovených zavedenými provozovateli.

Tržní podíl alternativní operátorů v Evropě narůstal a v červenci letošního roku dosáhl 53,5 %. Podíl nově příchozích na trh však činí pouze 44,3 %, pokud se vyloučí další prodej linek DSL zavedených provozovatelů. Alternativní provozovatelé také více investují do svých vlastních sítí, než aby využívali služeb sítí infrastruktury zavedených provozovatelů."

Souvislosti: Dostupnost širokopásmového připojení je klíčovým ukazatelem rozvoje informačních a komunikačních technologií. Komise pravidelně podává zprávu o rozvoji trhů se širokopásmovým připojením v EU s údaji potvrzenými členskými státy prostřednictvím Komunikačního výboru. Zpráva je k dispozici na internetové adrese:
http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/implementation_enforcement/index_en.htm

Žádné komentáře: