pondělí 1. října 2007

Novela přijatá v PSP zatím nějak zásadně cenu akcií CME(TV NOVA) nezvýšila, analytici již nyní plánují velký nárůst ceny

Prakticky všechna média a mediální analytici okomentovali souhlas Sněmovny s digitální novelou jako celkově pozitivní krok. Kromě jiného většinou všichni označují současné televize (TV NOVA a TV Prima) za televize s výbornou a posílenou pozicí pro další fázi přechodu na digitální vysílání. Vládní novela byla v PSP doplněna o další změny formou poslaneckých pozměňovacích návrhů, včetně výrazného prodloužení licencí obou televizí a garancí pro jejich programy - při souhlasu s TPP. K současné licenci mohou tyto TV získat i další bonusové licence (TV Prima již má nárok ještě na jednu (podle zástupce regulačního orgánu možná i dvě) navíc za své regiony určenou pro celoplošné šíření). PSP také upravila mj. must carry, pravidla vlastnictví sítí,ad. Plán poslankyně Šojdrové z KDU a později celého klubu KSČM na změnu licence TV Prima a ukončení vysílání regionů v rámci platných licencí byl opět, stejně jako v předchozích letech z obav z další arbitárže odmítnut.

Burzovní analytici přijali rozhodnutí Sněmovny neutrálně, některé odborné společnosti již v těchto dnech deklarují výrazný nárůst ceny CME (TV NOVA ) v dalším období. Přesto zástupci TV NOVA ve zprávách ČTK i jinde vyjadřují určitou nespokojennost, která se již podle dostupných zpráv projevuje v mimořádně silném lobbingu v Senátu.

ipoint.cz, patria.cz:
"...Jedním z důkazů je nová analýza pro akcie CME, kterou vydal investiční dům JP Morgan. A výsledkem je zvýšení cílové ceny o 15 % na 120 dolarů. Informace zveřejnila Patria s odvoláním na agenturu Bloomberg...".

"...Myslíme si, že dodatek(= novela pozn. ZD) je pro Novu (CME) a Primu celkem příznivý, jelikož jim dál umožňuje ovládat TV reklamní trh, nejpravděpodobněji až do roku 2012. Nemyslíme si, že by zachování reklamního času v České televizi a spuštění vysílání nových stanic mohlo mít nějaký výrazný dopad na pozici Novy na reklamním trhu TV. Tato zpráva je pro CME neutrální," hodnotí analytik České spořitelny, Radim Kramule.

Žádné komentáře: