čtvrtek 18. října 2007

Digitální rozhlas: 13. Setkání WORLD DMB FORUM v Norsku - během Olympiády v Číně bude vysílání i v DABu.

Ve dnech 4. a 5.října se uskutečnilo již 13. zasedání sdružení WORLD DMB Fora (Dříve WORLD DAB FORUM), na kterém se mj. představila hostující země v zastoupení ministerstva kultury. Norsko by mělo mít v závěru roku možnost vysílat digitální rozhlas v systém DAB na více než 70% území, pro další fázi se plánují i nové pilotní projekty pro vysílání v DMB.

Diskuze valné hromady sdružení se věnovala i „soutěžení“ nových digitálních formátů v rámci globálních trhů, používaných pro rozhlasové projekty. Zejména pak plánované projekty v Číně (DMMB) nebo HD radio, DAB/DMB a samozřejmě aktivita Evropské komise ve prospěch sjednocení členských států na jednom technologickém standardu DVB-H.


Zástupce čínské firmy Beijing JOLON připomněl, že již od roku 2006 běží v Číně testy vysílání digitálního rozhlasu i v DABu a jsou plánovány projekty v DABu i v průběhu Olympiády příští rok (plán na 20 stanic s multimediálními službami). Značný pokrok v posledních týdnech nastal v konkretizaci plánů pro digitální rozhlas v Austrálii a jeho komerční využití.

Ukázky aktuálně připravovaných digitálních rozhasových přijímačů PURE Digital


Žádné komentáře: