pátek 19. října 2007

Budou si lidé kupovat STB do zásoby a s předstihem, aby pak některé komerční televize spustily digitální vysílání nebo naopak?

Jistě nelze do prodrobna rozebírat jeden z mnoha rozhlasových pořadů z poslední doby, navíc vysílaný živě, ale rozhovor s ředitelem TV Prima na rádiu Impuls byl rozhodně i přes známá fakta v mnohém zajímavý. Většina témat se točila kolem programu a případných nových lákadel pro diváky. Téma vlastnické změny, když například o změnách poloviny akcií se spekulovalo již při prvních zmínkách o prodeji 50% skupině MTG a následného postupného odchodu většiny zástupců dosavadního majitele z vlivných statutárních funkcí, zůstalo bez komentáře. O digitalizaci jsme se mnoho nového nedozvěděli, jistě se i na Primě čeká na výsledek schvalování digitální novely a rychlé odblokování digitalizace. Rozjezd vysílání v digitálu tam, kde to je možné již dnes, podle P.Chajdy čeká na "ekonomiku", sdílení nákladů s dalšími televizemi na provoz muxu, resp. na výhodnou nabídku... (podle reakcí diskutujících na obdorně laděných serverech je to vnímáno jako poněkud pasivní přístup). Kromě dřívějších názorů zástupců některých komerčních TV, že by stát měl vytvořit digitální trh (?), jsem nyní zaregistroval názor v reakci na dotaz, proč Prima nevysílá digitálně v dalších lokalitách než v rámci pův.experimentů, že by se měla v podstatě nejdříve zajistit značná penetrace zařízení pro příjem digitálního vysílání a pak by spuštění vysílání bylo snažší: " ...Pokud penetrace set top boxů, to znamená, že počet set top boxů v domácnostech dosáhne určité zajímavé kritické hranice, pak se to stává pro tu televizi zajímavou.... "


Nova má alespoň podle aktuálních zpráv jiné starosti ( i když na BH se také čeká na dohodu a dobré cenové nabídky), a to nejen s plánem na poměrně velké zdražení cen reklamy v rámci svého programu ( při obecně klesající sledovanosti všech televizí jako takových), ale především s pozitivními vyhlídkami celé skupiny v čele s mimořádně dobrým hospodařením TV NOVA:

http://www.euro.cz/id/erjhvw7v5z/detail.jsp?id=90638
http://www.digizone.cz/aktuality/nova-by-mohla-dosahnout-66-miliardy-kc/
http://archive.ceskamedia.cz/article.html?id=213060_tz_M&qqqq=NOVA
http://archive.ceskamedia.cz/article.html?id=212936_nw_M&qqqq=NOVA
http://archive.ceskamedia.cz/article.html?id=212825_nw_M&qqqq=NOVA

a další...




Žádné komentáře: