pondělí 15. října 2007

Švédsko s předstihem dokončilo přechod na digitální televizní vysílání

Rychleji než vláda (resp. parlament) plánovala, dokončilo Švédsko pokrytí země digitálním signálem pro DVB-T. Ke SWITCH OFF došlo dnes 15.října ráno.

Oblast Skåne byla tak posledním regionem, kde bylo ukončeno analogové vysílání a spuštěno plnohodnotné digitální vysílání. Na čas sice byly obrazovky potemnělé, ale po několika hodinách se operátorovi podařilo celý nový digitální systém plně zprovoznit. Původní plán z roku 2003 počítal s dokončením pokrytí území digitální televizí a ukončení analogu až v únoru 2008. Jako první bylo spuštěno digitální vysílání na ostrově Gotland v roce 2005.

Švédská koordinační komise naplánovala ve spolupráci s příslušnými orgány 5 multiplexů s 10 volně šířenými programy a 27 placenými projekty spolu s regionálním odlišením. Celkové pokrytí je projektováno na 99,8% obyvatel, což je podmínka pro veřejnoprávní služby. Podle průzkumů je s digitálním vysíláním po ukončení analogu spokojeno téměř 90% obyvatel.

Za NKS přineseme zanedlouho více podrobných informací od partnerských projektů v rámci Evropy, které organizuje švédská skupina pod patronací tamního ministertsva kultury.

http://www.digitaltvovergangen.se/


Žádné komentáře: