čtvrtek 4. října 2007

Evropští regulátoři ERG:..aby se konkurenční prostředí v telekomunikacích v EU nekřivilo.

Plán evropské komisařky pro média a informační společnost V.Redingové na úpravu regulačních pravidel pro oblast telekomunikací aktuálně podpořili zástupci národních regulačních telco regulátorů, ale zatím jen v části, která navrhuje , aby operátoři oddělili své telekomunikační sítě od služeb. Komisařka pro informační společnost a média přitom na rozdíl od aktuálních plánů v enrgetice nechce oddělení majetkové, ale podle návrhu by mělo být dostatečné jen funkční oddělení jednotlivých divizí. Hlavním mottem této části plánu je zajištění větší konkurence na trhu a zlepšení a posílení nástrojů národních regulátorů k omezení negativních důsledků činnosti dominantních provozovatelů na místním trhu. Podrobnosti o aktuálním vývoji dnes přinesla agentura Reuters. Hlavní prezentace plánu EK je plánována na 15.listopadu.

Plán podporují zejména noví hráči na telekomunikačním trhu a změny v této oblasti odmítají hlavní současní provozovatelé. Aktuální jednání regulačních orgánů 27 členských zemí dnes vydalo k části změn struktury služeb a sítí společné podpůrné prohlášení (The European Regulators Group)

Doposud je ale plán jako takový kritizován řadou významných členských států i některými evropskými komisaři , a to zejména kvůli ambicím vytvořit nový panevropský regulační orgán pro celou EU.

Žádné komentáře: