pátek 19. října 2007

Prima se propadá ve sledovanosti, ale spor s RTA je dlouhodobě vyřešen a k další licenci je velmi blízko.

Zástupce televize Prima na říjnovém digitálním setkání serveru Digizone.cz veřejně potvrdil, že v případě přijetí digitální novely v současné podobě budou na Primě „neočištění“ od regionů (resp. jednostranné zrušení licenčních podmínek na úkor jiných subjektů) akceptovat. Stejné stanovisko prezentoval i výkonný ředitel TV Prima v nedávném rozhovoru pro Rádio Impuls. Současně potvrdil, že spory s regionálními televizemi jsou již dlouhodobě obchodně a smluvně vyřešeny a do jisté míry naznačil i nějaké další definitivnější řešení. Mimochodem, Prima si před časem soudně vymohla potvrzení principu technologické neutrality licence, tedy právo (tzn. i povinnost) šířit program analogově i digitálně, tj. dle stejné licence.

Televize, respektive vlastnická skupina do níž Prima patří, je i přes nedobrý stav a trvalý pokles sledovanosti TV Prima až na letošní minimum nyní velmi blízko i nové bonusové licenci, pokud ji využije a o digitální vysílání začne mít opravdu reálný zájem. Kromě kompenzační licence, pokud zákon projde Senátem, jsou ve hře i další možnosti a to v poměrně krátké době. Dohoda s regiony o vysílacích časech je podle Chajdy dlouhodobá a podle tiskových zpráv obou stran dohody vzájemně výhodná. I proto je pozoruhodný stav, který se tradičním lobbistům z řad poradců či aktivním zástupcům z politické sféry daří dlouhodobě vytvářet, a to ten, že je Prima stále nějak více omezována než ostatní televize a že je třeba ji nějak pomoci….

Je asi zbytečné připomínat genezi licence, která na samém počátku vlastně neprošla žádnou veřejnou soutěží RRTV a vznikla využitím kombinací vlastní regionální pražské licence "TV i pro důchodce " (ad archiv LP na rrtv.cz) a licencí včetně kmitočtů přidělených jiným subjektům , právní souboje zahrnující i parlamentní šarvátky i snahy o odebrání licence a spory kolem/po pádu IPB , vlastnické změny , přesuny i přejmenovávání atd. Je přitom zřejmé zcela jistě i některým zastáncům v Parlamentu, že všechny výhody, které jsou připisovány televizi Nova (včetně jistého negativního mediálního ohlasu…) , jsou automaticky i identicky výhodné i pro Primu (zpravidla bez negativního dopadu ...). V každém případě další výhody pro Primu jsou i po nedávném rozhodnutí RRTV opravdu velmi blízko a jsou jistou nadějí i pro digitální diváky nebo operátory.

Žádné komentáře: