neděle 28. října 2007

Digitální dividenda v EU

Diskuze o digitální dividendě, která by měla vzniknout po ukončení analogového televizního vysílání v zemích EU uvolněním nevyužitých kmitočtů, nabývá na gradaci. Pomalu vrcholí mezinárodní soupeření převážně IT gigantů/regulátorů o plán na přerozdělení a nové naplánování zbylé části kmitočtového spektra. Velkou aktivitu v této oblasti sehrává Evropská komise, která ale již postupně mění prority pro další využití kmitočtů. Nově připravovaný regulační rámec pro oblast telekomunikací obsahuje mj. i některé nové instututy, které by nad dalším vývojem a rozhodováním měly mít značný vliv. Ještě donedávna měla hlavní prioritu v diskuzích možnost využití pro služby spojené s vysíláním (DVB-H, HDTV ad.), ale nyní se objevují další nové plány v souvislosti s rozšířením interentu v rámci EU. Poslední analýza EK konsatovala fakt, že dosavadní vývoj rozšíření broadbandu se postupně zastavuje a zpomaluje (ČR je s průměrem okolo 18% pod průměrem EU). Ukazuje se , že další možnosti v rámci současné technické infrastruktury pro větší rozvoj broadbandu jsou do jisté míry omezené a proto EK začíná častěji hovořit o možnosti bezdrátového připojení (např. WIMAX) a to i v souvislosti s dididendou. Samostatnou kapitolou je pak možnost obchodování s digitální dividendou, ale to je opravdu ještě další budoucí fáze....

Přehled některých posledních události,včetně významných prohlášení a projevů oficiálních představitelů k tématu digitální dividendy, a názor zástupců evropských veřejnoprávních médií je například zde:
http://www.ebu.ch/en/union/under_banners/DigitalDividend.php

O dividiendě se také hovořilo na prakticky prvním historickém setkání/workshopu sdružení obsahových evropských regulátorů (EPRA) a telekomunikačních národních regulačních orgánů (ERG)

Žádné komentáře: