čtvrtek 6. září 2012

Vláda odmítla jmenovat Pelikána členem Rady ČTÚ, podle webu vlády "chvíli" BYL JMENOVÁN

Vláda na dnešním  raním zasedání, které kvůli prodlouženému jednání PSP bylo přeloženo ze včereška, odmítla návrh ministra Kuby na jmenování Roberta Pelikána členem Rady ČTÚ. Zmiňovaný blog je zde .

Podle webu vlády ale byl Pelikán do Rady ČTÚ jmenován  

11.Jmenování JUDr. Roberta Pelikána, Ph. D. členem Rady Českého telekomunikačního úřadu
č.j. 909/12
Předkládá: ministr průmyslu a obchodu
Výsledek jednání vlády: Vláda návrh schválila. 

http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady--6--zari-2012--98562/ 

Po korekci byl info o jednání vlády aktualizováno (čas 14,20) na  "Bod programu jednání byl stažen"

 

ČP:"Pelikán se nestane členem Rady ČTÚ. Kalouskovi se nelíbil jeho blog."


István Léko | 06.09.2012

Vláda na svém dnešním zasedání překvapivě odmítla návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby jmenovat právníka Roberta Pelikána (33) členem Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Při projednávání tohoto bodu vystoupil ministr financí Miroslav Kalousek a upozornil členy vlády na obsah blogu, který Pelikán vedl na serveru iDnes. Pelikán ve svých textech kritizoval vládní politiku, zejména ministra Kalouska a premiéra Petra Nečase. A to se v České republice zřejmě nesmí.
Například v dubnu letošního roku Pelikán publikoval na své blogu článek s titulkem Také si myslím, že Kalousek má nakradeno.

„Kalousek doporučil ostatním ministrům Pelikánovy články prostudovat. Po výstupu ministra financí Kuba rozhodl, že návrh na jmenování Pelikána stáhne. Bude muset najít nového kandidáta,“ sdělil ČESKÉ POZICI jeden z ministrů. „Nevím, jaký bude oficiální důvod nejmenování, ale Pelikán do této funkce přece nebyl nominován proto, aby psal politické články. To je irelevantní. V radě měl uplatňovat svoje nezpochybnitelné odborné znalosti v oblasti soutěžního práva.“
Další vládní zdroj uvedl: „Někteří vládní politici měli problém s tím, co psal Pelikán do svého blogu. Osobně jsem však přesvědčen, že za tímto rozhodnutím je silný lobbing velkých hráčů na telekomunikačním trhu, kteří lehli na všechny, aby Pelikán neprošel. Ještě včera večer chodily ministrům maily detailně zpracovanými citacemi z jeho blogu, samozřejmě jen ty, které kritizují vládu. Někdo tomu věnoval dost času. Inu, svoboda slova po 22ti letech od revoluce v praxi,“ řekl ČESKÉ POZICI další vládní zdroj.
Ministr financí Miroslav Kalousek ČESKÉ POZICI na otázku, zda by neměl být velkorysejší, odpověděl: „Za prvé musíme rozlišit mezi kritikou a sprostou pomluvou. Takových článků je poměrně hodně, ale to by nám ani tak nevadilo. Ale mám důležitější argument. Jestli je pan Pelikán přesvědčen, že vláda Petra Nečase strká velké peníze kmotrům a že ministr financí je zloděj, tak by se od takových lidí neměl vůbec nechat jmenovat do funkce. Měl by počkat například na vládu pana Babiše a pana Léko.“

Žádné komentáře: