čtvrtek 13. září 2012

Hlasitá reklama pod zákonem, zatím ale stále jen jako dlouho projednávaný návrh

Volební výbor Poslanecké sněmovny dnes projednal  návrh Zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů  (tisk PSP 592) - Návrh poslanců Václava Mencla, Kateřiny Klasnové, Petra Skokana, Vítězslava Jandáka, Václava Kubaty, Ivany Levé a dalších


Návrh , předložený poslancům k projednání letos v únoru, byl projednán v obecné rozpravě na . schůzi. Sněmovna ale nesouhlasila s projednáváním tak, aby mohla s návrhem zákona vyslovit souhlas již v prvém čtení. Vláda vydal k návrhu  také své stanovisko. Nyní je návr zařazen jako bod nadcházející 46. zářijové schůze PSP (od 18.9.) v rámci II. čtení.

 
"Za porušení zákazu hlasité reklamy v televizi, který má přinést poslanecká novela zákona o vysílání, by měla hrozit až pětimilionová sankce. Schválení předlohy dnes podpořil sněmovní volební výbor, který má na starosti média. Pokuty by ukládala rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která má podle doporučení výboru také stanovit vyhláškou podrobnosti regulace hlasitosti vysílané reklamy.

Předseda výboru a spoluautor novely Václav Mencl (ODS) uvedl, že novela má regulovat pouze vstup hlasité reklamy, nikoli celého vysílání. „Nebude regulována hlasitost filmů a ostatních pořadů,“ řekl. Novela se podle Mencla dotkne komerčních televizí, neboť veřejnoprávní Česká televize hlasitou reklamu už ze svého vysílání sama odstranila a hlasitost svého vysílání sama sjednotila.

Komerční televize budou mít spolu s výrobci reklamy po přijetí novely půl roku na to, aby se novým pravidlům přizpůsobili, doporučil výbor. Zákaz reklamy by tak mohl začít platit zhruba v polovině příštího roku.

Návrh ukládá povinnost vysílat reklamu tak, aby hlasitost jejího vysílání nebyla vyšší než hlasitost předcházejícího i následujícího vysílání. Podnětem k předloze byly dlouhodobé stížnosti televizních diváků. Televize by podle návrhu nesměly vysílat více nahlas ani znělky, které oddělují reklamu a teleshopping od ostatních částí vysílání.

Na dodržování zákazu by dohlížela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která by vyhláškou stanovila technické záležitosti a podrobnosti zákazu. Autoři předlohy odhadují, že kvůli předloze by musela RRTV vynaložit navíc asi 200 tisíc Kč. Musela by hlavně nakoupit novou techniku, aby mohla dodržování normy sledovat. ČTK 13. 09. 2012 "

Žádné komentáře: