sobota 29. září 2012

Slovensko chce kvůli „vulgárnosti a nekulturnosti“ měnit mediální zákon, po diskuz



"Po expertních vystoupeních a diskusi budu očekávat aktivní reakci provozovatelů soukromého vysílání, neboť od ní bude do značné míry záviset další postup ministerstva," uvedl pro slovenskou agenturu ministr kultury Maďarič.

Poslední týdny se na Slovensku  naplno rozvinula veřejná debata nad současnou úrovní elektronických médií, která vznikla na základě kritiky ministerstva kultury a dalších institucí  k přemíře vulgarity a nekulturnosti ve vysílání. Možnost změny  zákona o vysílání a retransmisi   bude ale podle aktuálních vyjádření zástupců státních orgánů nejdříve předcházet odborná veřejná diskuse. Tu chce připravit šéf resortu kultury Marek Maďarič  v rámci svého ministerstva během několika týdnů.

K diskuzi mají být pozvaní  zástupci Rady pro vysílání a retransmisi, Asociace nezávislých rozhlasových a televizních stanic, ale i  zástupci  či členové parlamentního výboru pro kulturu a média, psychologové a další, včetně veřejnosti.

Ministr Maďarič  již dříve sdělil, že   od soukromých televizí zatím registroval pouze stanoviska o svém ekonomickém poškození v případě nějaké regulace svého vysílání. 

Jedna z prvních dílčích regulačních iniciativ v této věci  na zavedení druhé časové opony minulý týden ve slovenském parlamentu neuspěla.


Žádné komentáře: