čtvrtek 20. září 2012

V ČR se na rozdíl od Slovenska zatím o zavedení tzv. „časové televizní opony“ neuvažuje



ČR zatím neuvažuje o zavedení tzv. časové televizní opony, která by omezila vysílání programů nevhodných pro děti do 15 let před 20:00 (Dosud platí podobně jako ve většině evropských zemích 22. hodina). Uvedla to podle TASR dnes  předsedkyně Rady pro rozhlasové a  televizní vysílání (RRTV) Kateřina Kalistová během fóra středoevropských regulátorů (CERF) v reakci na záměr slovenského ministerstva  kultury zavést takové omezení na Slovensku.


Předsedkyně RRTV přitom odkázala na kompetenci Ministerstva kultury ČR jako gestora mediální legislativy, které nic podobného neplánuje a není ani známa nějaká podobná poslanecká iniciativy v rámci českého Parlamentu.Kateřina Kalistová ale upozornila, že RRTV dostává mnoho podnětů od diváků a že v Radě by rozhodně nebyl nějaký zásadní odpor k diskuzi o případných úpravách tradičně nastavených limitů.



Na Slovensku se proti plánu na zavedení časového limitu bouří pochopitelně komerční televize,mj.  i s argumentem, že by s takovéhoto opatření profitovali české TV stanice s přesahem vysílání na Slovensko. Slovenský regulační úřad se nebrání ani jednostrannému slovenskému řešení, v reakci na požadavek některých slovenských poslanců o společné česko-slovenské řešení.

Na Slovensku mají ale „přesah“ i maďarské televizní stanice, které jsou regulovány přísněji (tamní systém určuje, že TV pořady programy určené pro mládež od 16 let je možné vysílat  po 21.00 hodině).

V současné době se tak opět hovoří především o odpovědnosti rodičů i pomoci pro jejich orientaci, včetně značení pořadů. Problematikou labellingu jsem se osobně  zabýval kdysi už i já,  v době práce v RRTV v roce 2001, a Rada  se k tématu pravidelně vrací, zatím bez finálního řešení.




Žádné komentáře: