neděle 23. září 2012

Strategie pro digitální rozhlas jako součást navrhovaného plánu Digitální Česko 2.0



V aktuální verzi inovované vládní strategie Digitální Česko od MPO je opět významná část věnována digitálnímu rozhlasu. Návrh nyní prochází standardním meziresortním připomínkovým řízením před projednáním ve vládě. V současném návrhu je obecně i konkrétně navrhován přechod na digitální rozhlas postupnou formou.

"...Rozhlasové vysílání nesmí zůstat pouze analogovým médiem v digitálním světě. Další rozvoj rozhlasových služeb je možný pouze postupnou digitalizací zemské platformy podobně jako je tomu u satelitní a kabelové platformy, jejichž digitalizace již proběhla společně s digitalizací televizní. Podobně jako v případě zemské televizní platformy je i zemská rozhlasová platforma nezastupitelná pro její výjimečné vlastnosti.... Digitální zemský rozhlas musí být vysílací službou, která se bude postupně rozšiřovat tak, aby v budoucnu plně nahradila analogové rozhlasové služby a mohlo dojít k postupnému útlumu využívání a následnému vypnutí analogového rozhlasového vysílání na velmi krátkých vlnách (87,5 – 108 MHz).

Rozhlasové vysílání budoucnosti je proto digitální, multiplatformní a hybridní..."

Součástí plánu je návrh 20 "Opatření", kdy v osmém je ukládán úkol pro Ministertsvo kultury zahájit práce na přechodu i rozvoji a propagaci digitálního rozhlasu.






Žádné komentáře: