čtvrtek 20. září 2007

A zpět k problémům vulgarismu v médiích ( a v zákoně)…

V současnosti se probírají oficiálně podané návrhy změn k návrhu tzv. DIGI novely tak, jak bylo poslanci dohodnuto na jednání výboru a mediální komise. Další návrhy se možná ještě přímo na plénu objeví. Řada z poslanců stála a opět jistě stojí před dilematem, zda při příležitosti původně čistě „technické“ novely nepřipojit i některé další návrhy na úpravy jistě ne zcela dokonalého mediálního zákona. Často jde o náměty rozumné, ale v této chvíli zjevně komplikující potřebnou plynulost projednání a co možná nejrychlejšího projednání tak, jak česká digitalizace pro nejbližší fázi potřebuje.

K podobných iniciativám patří například i téma včleněné do minulé digitální novely v roce 2004-2006. Jde o ustanovení o omezení používání vulgarismů v el.médiích. Faktem , že současná snaha napravit část zákona kolem vulgarismů je pochopitelná, neboť příslušná ustanovení jsou nejen diskutabilní , ale hlavně neúplná – chybí například jasné sankce za tato porušení zákona nebo přesnější definice a další věci potřebné pro příslušná rozhodování regulátora. Je třeba znovu si připomenout, že toto téma předurčené k živé a jistě ne krátké diskuzi s ambicí aktuálního návrhu (odblokovat digitalizaci) přímo ne úplně souvisí. Jinak mne stále v této souvislosti napadá otázka, jak vlastně správně a přesně definovat v rámci správních řízení současné tzv. “vulgarismy“, neboť jde o pojem podle mne poměrně relativní, a to nejen ze subjektivního hlediska , ale i z hlediska časového vývoje (například slovo „plántážníku“ možná dnes zní jinak než tomu v dobách jeho největší rychlošípové slávy
J. Již dnes může být asi problémem, že RRTV bude možná potřebovat třeba i nějaký výkladový slovník vulgarismů (možná, že i existuje). Další kapitolou je pak také obsah podobných "nepovolených" vyjádření v dílech z umělecko-tvůrčích důvodů.

Celé to ovšem neznamená, že projevy v našich médiích jsou vždy bezproblémové a že není potřeba se stavem zabývat a především se nad ním
zamýšlet. I zde si ale myslím, že bude dostatečně efektivní a jednodušší aplikovat plánovaná pravidla s posílem autoregulace nebo samoregulace v médiích.


Žádné komentáře: