pátek 21. září 2007

DIGI NOVELA: Pozměňovací návrhy na sněmovní scéně

Na mediální komisi se do středeční lhůty sešla paleta pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu digitální novely, některé i složitější cestou a s malým zpožděním. Zatím není jisté, zda jde o konečný výčet, protože i přes odhodlání poslanců předem se společně připravit na závěrečné doladění důležitého zákona nelze další návrhy samozřejmě vyloučit.

Stejně tak se dá asi jen těžko nepodlehnout snaze vylepšit nebo opravit současný platný stav v zákonu, když některé jeho části jsou nejasné, nepřesné, sporné nebo prostě nedokonalé. A právě v současném stavu normy je současně i jisté varování před změnami na poslední chvíli. Právě fakt, že zákon procházel v minulosti mimořádnou zkouškou v podobě rozhodování o stovkách pozměňovacích návrhů z řad poslanců, je i určitým rizikem pro aktuální situaci. Své na podobě platného zákona, kromě permanentního silného lobby zájmových skupin, sehrál také značný zmatek při závěrečném hlasování v loňském roce jehož důkazem je třeba i dlouhé a napjaté čekání na definitivní podobu zákona po závěrečném hlasování v PSP, stvrzenou parlamentní legislativou (rok 2004-2006).

V současné době se tedy intenzivně vyhodnocují na komisi podané návrhy změn, které se převážně týkají očekávaných oblastí. Některé návrhy přeci jen zasahují do složitě vyladěné koncepce. Při posuzování navrhovaných změn je třeba opět připomenout základní cíl a ambice současného vládního návrhu zákona, který primárně řeší odblokování situace v digitalizaci vysílání. Průběžně pokračují práce na novele ZEKu, které budou řešit mj. připomínky vznesené například ČTÚ a dalšími subjekty k diginovele, ale přesahují rámec tohoto aktuálního kroku. Opakovaně bylo též potvrzeno, že je v plánu kompletní přeměna mediálního v souvislosti s finálním projednávání a očekávaným přijetím nové evropské směrnice (pův. TVWF). Obecný popis návrhů je nyní k dispozici na specializovaných webech, například ČRo nebo digizone.cz .

Nezbývá než věřit v dodržení primárních deklarací a snahu o shodu na obsahu novely včetně případných změn, ale i na proceduře finálního projednání a schválení. Uvidí se také, jak poslanci v hlasovacím finále vyslyší opakovaný apel ministra C.Svobody, který v souvislosti s úpravami zákona přes PN varoval před vznikem nějakých neplánovaných nových nákladů pro stát.

Žádné komentáře: