úterý 11. září 2007

Evropská komise aktivní pro DVB-H, ale s plným uživatelským zájmem počítá nejdříve až po roce 2010 (v době ukončení analogu)

Vedoucí zástupkyně Evropské komise z ředitelství pro informační společnost a média se v rámci aktuální prezentace pro zástupce členských států v Bruselu se vyjádřila k dalšímu vývoji digitálního vysílání DVB-H v Evropě. V rámci odborné prognózy se počítá s výrazným nárůstem zájmu o DVB-H ve světě až po roce 2010. V roce 2011 by se divácký zájem ve světě měl proti roku 2010 ztrojnásobit na celkových 360 miliónů uživatelů. V současnosti je podle EK na světě cca 11,8 miliónu uživatelů mobilního televizního vysílání, převážně placených služeb – z toho Korea cca 10% penetrace, 4 mil. předplatitelů. V Itálii nastal zájem o mobilní TV před více než před rokem v době sportovního podniku, kdy si i určitou formou dotované přístroje pořídilo 200 tis. zájemců, od té doby přibylo přibližně dalších 250 tis. abonentů na dnešních 450 tisíc (1% penetrace). Projekty mobilního vysílání probíhají v Německu a Finsku, u nás byly před časem provedeny omezené pilotní průzkumné projekty.

Podle EK by měli jednotlivé evropské státy koordinovat legislativní přípravy ve prospěch jednotného standardu. Mobilní vysílání by podle stejné prezentace mělo být jednou z hlavních technologií, která využije tzv. digitální dividendu po ukončení analogu na území EU. Zatím ale zejména ve středo- a východoevropských zemích samotný přechod na digitální TV neprobíhá příliš rychle, ČR tak nejen díky přechodu na Domažlicku patří k poměrně digitálně „pokročilým“ státům ze zemí bývalého „Východního bloku“. V našich domácích podmínkách se ale zatím nepodařilo dořešit plné odblokování situace v přechodu na digitální televizní vysílání a definitivní sestavení a výstavbu plnohodnotných sítí pro dostatečnou nabídku televizních programů a souvisejících datových služeb. V současnosti probíhají finální jednání, které vyvrcholí v závěru září při jednání pléna PSP nad návrhem digitální novely.

Zatím také není jasné, jaký bude dominantní způsob mobilního přenosu z Olympiády v Číně v roce 2008. Čína připravuje vlastní technologický standard, ve většině asijských zemí dostává přednost systém DMB. Ke stejné technologii zatím zkušebně přistoupil i veřejnoprávní italský rozhlas.

V minulosti se zástupci EK angažovali na podporu rozšíření broadbandu nebo později HDTV, nyní se objevují informace o tom, že analogové televizní vysílání by měl nahradit internet. K DVB-H vydala EK „sdělení“ COM(2007) 409 ze dne 18.7.2007 o „posilování vnitřního trhu pro mobilní televizi“, které mám pro případné zájemce k dispozici i v češtině.

Originál Sdělení je zde:
http://ec.europa.eu/governance/impact/docs/ia_2007/com_2007_0409_en.pdf

Žádné komentáře: