pátek 21. září 2007

Předsednictví ČR v EK : "Evropa bez bariér", podaří se toto motto i pro oblast médií a telekomunikací?

Je správná doba přemýšlet o možnostech pro zlepšení stavu v médiích a telekomunikacích v souvislosti s našim budoucím předsednictvím EK

Jak jsme se již v rámci NKS nebo i při jiných příležitostech několikrát dotknuli tématu budoucího předsednictví ČR ve vedení Evropské komise, nastává správná doba na seriózní úvahy, k jakým konkrétním krokům při plánování strategie našeho předsednictví přistoupit případně i v oblasti telekomunikací i médií. V současnosti jsou kompletovány přípravy administrativního zabezpečení předsednictví EK, které pro ČR nastane od 1.ledna 2009. V tomto týdnu také proběhla koordinační schůzka ministrů Francie, ČR a Švédska na propojení příslušných strategií a postupů.

Jednání budou dále pokračovat s tím, že v průběhu června příštího roku by měl být společný scénář hotov. Oblast médií a telekomunikací zatím nepatří k těm hlavním politickým tématům, ale jistě obě konvergující oblasti skýtají mnoho ke zlepšení, zejména pak na evropské úrovni, která se pak přirozeně projevuje i stavu v jednotlivých členských zemích. Již dříve jsem mnohokrát připomněl zjevný rozdíl mezi stavem západní a východní části EU v našem ostře sledovaném oboru digitalizace i dalších souvisejících agend. Podtitulkem dosavadních prohlášení je mj. i liberalizace obchodních podmínek, myslím, že naše agenda se k tomuto dá přiřadit, jako i jiné problémy.

Žádné komentáře: