sobota 22. září 2007

Indie brzy umožní zpravodajství na soukromých rádiích. V digitálu má mít zatím v Indii přednost terestrika.

Indie brzy umožní zpravodajství na soukromých rádiích. V digitálu má mít zatím v Indii přednost terestrika.

Ještě v závěru letošního roku by mohly indické úřady umožnit vysílání zpráv a informací o aktuálním dění v programech soukromých rádií. Médiím to sdělil pan Dasmunsi, zastupující indické ministerstvo informací a vysílání. Doposud bylo zpravodajství na soukromých stanicích považováno za velmi citlivou věc a kvůli množství privátních stanic neumožňovalo regulačním orgánům důkladný monitoring.

Před časem se vyskytly velké problémy a spory kolem vysílání některých zpravodajských televizí, kterým byla kvůli zpravodajství penalizována nebo i omezena jejich činnost. (více například zde :http://newkerala.com/ )

V současnosti indický telco regulátor The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) připravuje aktuální strategii pro přechod na digitální vysílání i s možností využití dalších platforem a zahájil k tomu příslušné konzultace. Zástupci TRAI potvrdili, že mobilní digitální vysílání vnímají především jako atraktivní doplněk k standardnímu terestrickému a satelitnímu vysílání a nebudou jej pravděpodobně nějak mimořádně upřednostňovat při rozhodování o využití kmitočtového spektra. Jedním z důvodů je i fakt, že mobilní digitální vysílání je v INDII považováno za nákladnou a pro diváky poměrně drahou komerční službu spolu s tím, že zatím ve světě běží stále jen pilotní zkušební projekty s mnoha otazníky , včetně otázek kolem technologických standardů. Za nátlakem na rychlejší rozvoj mobilního vysílání stojí podle indických orgánů zájmy operátorů mobilních sítí a výrobců koncových zařízení razantně rozhýbat poměrně naplněný trh. Definitivní rozhodnutí zatím ale v Indii nepadlo.

Žádné komentáře: