pátek 14. září 2007

Požadavek Radiokomunikací na odklad vypnutí analogu neměl podle analytiků vliv na cenu akcií CME.

Jak ukazují referáty burzovních analytiků (např. na ipoint.cz) a také výsledky obchodování pražské burzy, nemělo prohlášení Radiokomunikací v Parlamentu s požadavkem na odsun termínu vypnutí analogu na dobu delší než je stále plánováno a také kalkulováno jak v návrhu zákona, tak i v TPP ( a dosud v zásadě garantováno všemi zainteresovanými včetně regulačních orgánů jako data realizovatelná) zatím nějaký zásadní vliv na aktuální cenu akcií CME (vlastníka TV NOVA). Reakce odborníků řadí tuto informaci do sféry „neutrálních zpráv“ a i ve skutečnosti se tento poněkud překvapivý krok zatím v cenách a obchodech s akciemi příliš neprojevil. Rozhodně šlo ale o zprávu, kterou burzovní makléři zaznamenali.

Myslím, že se řada věcí i v této alespoň trochu vyjasnila a požadavek je nyní v realističtější podobě, o které nakonec stejně rozhodnou poslanci – tedy zda ponechají vládní návrh nebo přijmou významné úpravy zákona ( a to nejen v této věci). Na posledním žofínském fóru k digitalizaci (původně především k oboru el.komunikací…) se i ředitel televize NOVA kromě jiného vyjádřil k vládou a regulátory navrhovaným termínům v podstatě vstřícně a zatím nezazněl ani nějaký jiný významný hlas na podporu termínových požadavků jednoho z operátorů digitální sítě.

Zmíněné Žofínské setkání, pořádané agenturou NKL ve spolupráci s ČAKK, bylo zajímavé i v dalších směrech a možná i trochu vyjasnilo pro někoho možná nepřesný dojem, který by mohl občas vytvářet nejeden z aktuálních titulků na některých specializovaných webech. Ukazuje se, že někdy chybí přesnější informace nebo mají přednost spekulace. V době velkých zákulisních tlaků a permanentního lobbingu se ani nelze divit. Řadu spekulací či obav z poslední doby v mnoha pohledech popřela i řada vyjádření zástupců regulačních a státních orgánů právě na Žofíně. Ministr C.Svoboda například na setkání opět připomněl náročné posuzování návrhu zákona v Legislativní radě vlády s konstatováním o souladu návrhu s právním řádem ČR. Ministr české vlády také dodal, že by nebylo příliš dobré novelu významně rozšiřovat a doplňovat či koncepci návrhu měnit. Největší obavu z případných změn ministr vidí zejména v riziku, že by některé změny mohly vést ke sporům se státem a k možných nákladům na náhradu případných škod.

Podobně, tzn. s vysvětlením a potvrzením správnosti návrhu, odpověděl na řadu dotazů i předseda ÚOHSu M.Pecina, zejména pak na obavy z tzv. nedovolené státní podpory. Vysvětlil i postoj ke kompenzačním licencím nebo k dočasnému návratu části reklamy na ČT. Náměstek ministra Z.Zajíček mj. potvrdil, že tým předkladatelů (Ministerstvo informatiky/vnitra, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo kultury) si stojí za vládním návrhem, ale je připraven komunikovat s předkladateli z řad poslanců nad jejich jednotlivými návrhy případných změn stejně tak, jak tomu bylo doposud, včetně návrhů původně vznesených z řad komerčních televizí. Dnešní tisk upřesnil také další informace, například i to, že změnu vysílání na sdílených kmitočtech a očištění licence TV Prima, připravuje poslankyně M.Šojdrová, jak oznámila na posledních jednáních výboru, a o kterém se podle LN radí s bývalým ministrem, exposlancem, dřívějším šéfem sdružení HERMES a současným náměstkem na Ministerstvu kultury J.Talířem. Podobný návrh plánují i někteří poslanci KSČM. Do doby podání návrhů změn jde ale stále o přípravné verze, deklarace a plány, skutečné podání pozměňovacích návrhů bude zřejmě podle procedury a nezbytných lhůt nutné provést až na plénu v rámci II. čtení jednotlivými poslanci. Oficiální uzávěrka v rámci mediální komise je středa 19.9. do 12 hodin. Projednání pak je plánováno na komisi v úterý 25.9 – návrhy mohou podávat i poslanci - nečlenové komise. Jediným oficiálním aktem je stále usnesení kulturního výboru s přijetím 7 změn, které jsou brány jako základ pro další návrhy a hlasování.

Dodatek:

- Aktuálně k tématu Louč.
- Zahraniční ohlasy

Žádné komentáře: