sobota 15. září 2007

V Německu z pohledu soutěžního práva umožněn vznik společného projektu pro mobilní digitální TV

Německý antimonopolní úřad podle včerejších informací od zahraničních kolegů již nebude bránit vzniku společného projektu hlavních mobilních operátorů v Německu (O2, VODAFONE,T-Mobile) na vytvoření společné technologické platformy pro vysílání mobilní digitální televize. Jde o projekt v systému DVB-H, nyní po letním "Sdělení" masivně podporovaný zástupci Evropské komise. Tendence ( a lobbing) směřuje k tomu, že by vzniklá digitální dividenda po ukončení analogu byla využita právě pro DVB-H a podobné služby.

Hlavní němečtí operátoři tak nyní budou moci nakupovat "obsah" pro vysílání společně, ale marketing každého z nich musí být podle požadavků místního soutěžního regulátora samostatný. O podobném projektu se uvažovalo a uvažuje i u nás, ale zatím dalšímu pokroku kromě sporné ekonomiky brání především obavy z možné dominance na trhu. V řadě evropských i jiných zemí byly první pilotní projekty přerušeny a hledají se vhodné obchodní modely, které by navázaly na dosavadní převážně promo akce v této oblasti. Současně vznikají i jiné projekty na technologické bázi DMB, která je v oblibě a komerčně realizována zejména v Asii.

Akt.Dodatek:
Další potvrzující odkazy + Německý regulátor také požaduje, aby programy v DVB-H od nového konsorcia byly dostupné i na jiných koncových zařízeních + existují i jiná konsorcia pro DVB-H na německém trhu:

http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?id=179636&nr=406&type=&yr=
http://www.finanzen.net/news/news_detail.asp?NewsNr=571444
http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?id=184235

Žádné komentáře: