neděle 28. září 2008

Ještě k telekomunikačnímu balíčku aneb „vítězství pro všechny“.

Po středečním hlasování Evropského parlamentu o balíku norem pro oblast telekomunikací se objevila celá řada „vítajících“ tiskových zpráv evropských i dalších institucí, podrobnější analýzy zatím nejsou tak četné. jednou s ze zmíněných zpráv byla i oficiální reakce EBU, která ocenila vyváženost dosaženého kompromisu mezi zájmy obyvatel a podniků, ve skutečnosti ale také mezi poměrně radikálními ambicemi Evropské komise a politickým ( a zcela jistě i lobbistickým..) relativismem poslanců EP. Jako přínos je shledána i úprava „must carry“ již ve vazbě na dříve schválenou směrnici o audiovizuálních službách, která ale ještě v žádné z členských zemí není aplikovaná do národní legislativy.

P.S Více k věci na českých webech zatím např. zde

Samotní europoslanci se vyjadřují porůznu jak k celému balíčku, tak i speciálně k digitální dividendě . Většina z poslanců označuje speciální usnesení k dividendě z rozhodování EP oblíbeným "win/win", tedy vítězství pro všechny. Přitom jde o poměrně obecné řešení původních ambicí na přidělení kompetence k rozhodování na celoevropské úrovni. Zpravidla ale většina pozitivních vyjádření již méně bere v úvahu televizní branži ale o to více a s neskrývaným nadšením volá po dalších mobilních službách. Reálnější jsou pak názory na rozšíření služeb v projektech e-government, e-health a e-education, kde však asi nepůjde čistě o komerční záležitost.

Otázkou pro pokračující diskuze je tak potenciální možnost komerčního „prodeje“ částí spektra, která se postupně od určitého idealismu přesouvá k jiným alternativám.

Zajímavý je také tzv. efekt TOIA REPORTU (poslankyně EP Patrizia Tioa), kdy se původní ambice nenaplnily a ve výsledku je „nařízená dobrovolná harmonizace kmitočtového spektra“... Podobně je tomu v případě „superregulátora“. Nový regulační orgán „BERT“ se díky kompromisu z EP stává podobným orgánem jako je již existující a fungující RSCP ( the Radio Spectrum Policy Committee ), který má v podstatě poradenský mandát. I samotná komisařka V.Redingová ve své poněkud smíšené reakci na výsledné rozhodnutí EP vyřkla mezi jiným celkem jednoznačnou větu - nový regulační orgán nebude mít vliv na kmitočtové spektrum („.this will have no powers over spectrum...“).

Z původních plánů zbyla také shoda na uspořádání celoevropské konference, ale až po parlamentních volbách. Je však otázkou, jaký bude další vývoj po volbách do EP v létě 2009 a očekávaných změnách v Evropské komisi. Podle náznaků z kuloárů bude na nejbližším finálním rozhodování Rady ministrů EU o telekomunikačním balíčku ještě právě BERT podroben „diskuzi“....

Žádné komentáře: