neděle 12. prosince 2010

Slovensko: O příspěvek na digitální TV budou muset chudší žádat

"TASR : Slovenský resort dopravy rozhodl o změně při přidělování finanční podpory na nákup set-top boxu. O příspěvek na přechod na digitální TV, který měl být původně automaticky přidělovaný a odesílán formou poštovní poukázky příjemcům, budou muset lidé podle nejnovějšího návrhu zřejmě požádat sami. Vyplývá to z novely zákona o digitálním vysílání, kterou chce změnit ministerstvo nepřímo přes parlamentem projednávanou novelu zákona o vnitrozemské plavbě.

"My jsme neměli právní základ pro přímé vyplácení podpor a na základě opakovat jednání i s ministerstvem financí, i Ministerstvem práce toto bylo definováno jako cesta k tomu, jak dostat k sociálně nejslabším finanční pomoc," vysvětlil ministr Ján Figeľ (KDH). Upozornil, že dosud stanovena výše podpory se nemění, zůstává tak na úrovni 20 eur.

Původně měl být tento příspěvek pro občany s nízkým příjmem, důchodců a handicapované osoby přidělovaný automaticky. Bývalé vedení resortu pod vedením Ľubomíra Vážného (Směr-SD) chtělo přes třetí organizaci zajistit zpracování dat a odeslání poukázky poštou. Kromě sociální odkázanosti je podmínkou i řádné placení koncesionářských poplatků.

Vážný navrhovanou změnu tohoto přidělování kritizuje. Tvrdí, že důvodem je, že ministerstvo půl roku spalo a nestihlo udělat veřejné zakázky na zajišťující firmu, a tak se to rozhodlo udělat samo. Zpracovat a vyhodnotit tak však bude muset celkem přibližně 300 000 žádostí. "Toto je administrativní tak náročné, že v podstatě ministerstvo nemá šanci to zvládnout," konstatoval.

Exministr již nyní odhaduje, že při posuzování žádostí resortem vznikne množství chyb. ...."

Žádné komentáře: