středa 8. prosince 2010

Ceny roamingu Evropské komisi stále nedají spát- hledají se další...

Evropská komise zahájila další "konzultaci" k problematice mezinárodního roamingu a jeho cenám - tato procedura by měla skončit do června 2011. EK již dříve v tzv. "průběžné zprávě" z června 2010 uvedla, že "trh ještě není dostatečně ustálený", aby spotřebitelům nabídl tu nejlepší možnost a ještě lepší ceny, a to i navzdory tomu, že na základě právních předpisů došlo ke snížení cen v roamingových službách.

Maloobchodní ceny se postupně ustalují na EU regulovaných maximálních cenách a Komise se domnívá,že pravidla EU poskytují operátorům dostatečný prostor k tomu, aby za roamingové služby nabízeli atraktivnější tarify, jež budou pod úrovní regulačních limitů.

Ve druhém čtvrtletí roku 2010 byl předepsaný limit EU pro roamingová hlasová volání 43 centů za minutu a spotřebitelé, kteří zvolili “eurotarif”, platili v průměru 38 centů za minutu při odchozím roamingovém hlasovém volání. Tito spotřebitelé platili rovněž v průměru 16 centů za minutu v případě příchozích roamingových hovorů, což je o něco méně než předepsaný limit 19 centů.

---------------------------------

Nařízení o roamingu v EU z roku 2007 zavedlo velkoobchodní a maloobchodní cenové limity pro poplatky za roaming, včetně opatření pro zvýšení transparentnosti. V roce 2009 EU nařízení o roamingu pozměnila s cílem dále snížit ceny hlasových volání, textových zpráv a datových služeb. Změna zavedla “eurotarif SMS”, který snižuje cenu textové zprávy na 11 centů
(bez DPH), a pro přenos dat velkoobchodní limit sazby účtované za 1 MB nahraných nebo stažených dat (ve výši 80 centů od 1. července 2010).

Od 1. července 2010 je podle rpavidel EU účet za přenos roamingových dat automaticky omezen na 50 EUR měsičně bez DPH (pokud není zvolen jiný limit – vyšší či nižší). Operátoři musejí uživatelům zaslat upozornění, když vyčerpají 80 % svého limitu pro datový roaming. Jakmile je limit vyčerpán, operátor musí přerušit mobilní internetové spojení, pokud zákazník neuvedl, že v konkrétním měsíci chce ve využívání datového roamingu pokračovat.

Od 1. července 2010 je maximální cena za roamingové hlasové volání 39 centů za minutu (bez DPH), zatímco příjem roamingového volání stojí maximálně 15 centů za minutu (bez DPH). Nařízení o roamingu z roku 2009 je platné do 30. června 2012.

Žádné komentáře: