neděle 5. prosince 2010

HN: Stát chce rychlý internet do každé větší vsi

"Nová strategie má odstranit "propast" mezi venkovem a městy. Minimální rychlost připojení na venkově má činit 2 megabity.

Venkovské oblasti v České republice se mohou těšit na to, že získají nejvíce z nových technologií internetového připojení, kterými mají operátoři pokrýt Česko. Tedy alespoň pokud projde strategie "Digitální Česko", jejímž autorem je ministerstvo průmyslu a obchodu.
Strategie si dává za cíl především snížit "digitální propast" mezi venkovem a městem. Zatímco obyvatelé větších měst mají mnohdy na výběr několik způsobů, jak se k internetu připojit, lidé z menších obcí se musejí spokojit s jedním operátorem, případně nemají pokrytí rychlým internetem vůbec. Podle průzkumu ministerstva je takových obcí skoro čtvrtina.
Stát proto navrhuje, aby do roku 2013 měli všichni na venkově přístup k internetu o rychlosti 2 megabity a ve městech aspoň 10 megabitů. Do roku 2015 pak mají tyto hodnoty dále růst. Třicet procent domácností a firem ve městech by mělo mít přípojky o rychlosti aspoň 30 megabitů, na venkově by pak měla rychlost internetu dosahovat aspoň třiceti procent průměrné rychlosti ve městech.


Podle Jaromíra Nováka, který má na starosti odbor elektronických komunikací na MPO, to navíc mají být reálné rychlosti, nikoli teoretické. To je problém hlavně technologie ADSL, u níž rychlosti klesají se vzdáleností od ústředny. Z inzerovaných "Až 8 megabitů za sekundu" tak může být v odlehlejších oblastech i jen jeden megabit.

Ministerstvo nemůže operátorům zrychlení připojení a lepší pokrytí venkova nařídit. Chce ale využít aukce kmitočtů uvolněných po analogové televizi, která proběhne příští rok. Na těchto frekvencích se mají stavět nové sítě pro rychlý internet. Operátoři, kteří je vydraží, tak budou muset splnit podmínku pokrývat nejdříve venkovské oblasti, než budou moci rozšířit rychlý internet do větších sídel. Podle Nováka bude v tomto Český telekomunikační úřad, který aukci zorganizuje, "postupovat v souladu s principy Digitálního Česka". Neměla by se tak opakovat situace z roku 2001, kdy operátoři začali stavět síť až po osmi letech od získání kmitočtového přídělu, navíc nejdříve v největších městech. Česko tak dosud zaostává v pokrytí například za Rumunskem.... "

Žádné komentáře: