čtvrtek 30. prosince 2010

Média v ČR budou ještě svobodnější...

Ministr spravedlnostiv souladu s vládním programem navrhuje zmírnit dopady tzv. náhubkového zákona na svobodu médií. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil předložil vládě novelu tzv. náhubkového zákona. Návrh výslovně umožňuje zveřejnit informace z trestního řízení, na něž se podle trestního řádu vztahuje zákaz zveřejnění, pokud veřejný zájem na jejich zveřejnění převáží nad zájmem na ochranu soukromí dotčené osoby.

Návrh zákona je zde,
Důvodová Zpráva,
Úplné znění zákona s vyznačením změn

Hlavní cíle předložené novely trestního řádu jsou následující:

1) Umožnit zveřejnění informací ve veřejném zájmu

Výše zmíněný zákaz zveřejnění informací se výslovně nebude vztahovat na případy, kdy veřejný zájem na zveřejnění informace převáží nad zájmem na ochranu soukromí dotčené osoby. Tedy například tehdy, když mají média k dispozici přepis záznamu z odposlechu, z nějž vyplývá, že se veřejný funkcionář dopustil trestné činnosti. Dalším modelovým případem, o kterém by bylo možné zveřejnit informace, je spáchání teroristického útoku na prezidenta republiky.

Otázku, zda veřejný zájem převáží nad právem na ochranu soukromí, je zapotřebí zkoumat v každém konkrétním případě. Zejména je třeba posuzovat sledovaný účel, způsob a účinek zveřejnění. V konečné instanci bude toto posouzení provádět soud.

Při uplatnění této výjimky je třeba zvlášť dbát na zájmy dětí.

2) Zúžit okruh trestných činů se zvýšenou ochranou poškozeného

Zvýšenou ochranu poškozeného chce novela omezit pouze na případy, kdy je skutečně důvodná – tak, aby nedocházelo k přílišnému zásahu do ústavou zaručeného práva veřejnosti na informace. Stávající vymezení se jeví příliš široké, zahrnuje totiž i trestné činy, s jejichž spácháním není typicky spojena zranitelnost poškozeného (například rvačka či porušení domovní svobody).

Novela přiznává zvýšenou ochranu:

a) všem poškozeným mladším 18 let,
b) zletilým poškozeným – vzhledem k povaze trestného činu (trestné činy v sexuální oblasti nebo trestné činy, kterými je oběti způsobeno závažné zranění) nebo k zvláštní zranitelnosti poškozených (trestné činy vůči těhotné ženě či osobě svěřené do péče),
c) pozůstalým po oběti trestného činu, na kterou se vztahoval zákaz zveřejnění informací.

3) Výslovně upravit udělení souhlasu v případě smrti chráněné osoby

Novela výslovně upravuje, kdo je příslušný k udělení souhlasu se zveřejněním informací, pokud osoba, které se týká ochrana před zveřejněním, zemřela nebo byla prohlášena za mrtvou. Je to manžel (partner) nebo děti a není-li jich, pak rodiče zemřelé osoby. Informace lze zveřejnit také tehdy, pokud žádná z těchto osob nežije.
V případě osoby mladší 18 let nebo osoby, která nemá plnou způsobilost k právním úkonům, musí souhlas poskytnout zákonný zástupce. Souhlas nemůže udělit ten, kdo je ve vztahu k zemřelému pachatelem trestného činu.

4) Komplexně upravit výjimky ze zákazu zveřejnění informací

Na základě novely lze tedy informace, na které se vztahuje zákaz zveřejnění, zveřejnit v následujících případech:

- zveřejnění umožňuje trestní řád (například v hlavním líčení),
- zveřejnění je potřebné při pátrání po osobách nebo pro dosažení účelu trestního řízení,
- zveřejnění vyžaduje veřejný zájem (viz bod 1),
- ten, koho se zákaz zveřejnění týká, se zveřejněním výslovně souhlasí,
- ten, koho se zákaz zveřejnění týká, zemřel a pozůstalí souhlasí se zveřejněním (viz bod 3).


Žádné komentáře: