úterý 28. prosince 2010

Hon na nizozemská veřejnoprávní média slaví první soudní úspěch

Okresní soud v Amsterodamu na štědrý den rozhodl v kauze skupinové stížnosti na činnost veřejnoprávních médií v Nizozemsku. Jde o rozhodnutí nižšího stupně soudního systému. Soud rozhodl o tom , že se ministryni školství, kultury a vědy Marje van Bijsterveldt, „ nepodařilo důkladně vyšetřit účinky 4 nových digitálních služeb na nizozemský mediální trh “…

Soud tak vyhověl námitkám obchodního sdružení vydavatelů novin NDP, Asociace komerčního vysílání VESTRA a Sdružení komerčních rádií (VCR). Lobbisté komerčních médií již opřed časem rozjeli velkou kampaň a nátlakové akce proti veřejnoprávních médiím v Nizozemsku, které jsou sdruženy v pro nás poměrně složitém systému více nadací, například i na úrovni EP či Evropské komise.

Stížnost se týkala 4 oblastí nových digitálních veřejnoprávních projektů, které jsou v jiných zemích přirozenou součástí aktivit veřejnoprávních subjektů a korespondují s přirozeným technologickým vývojem i s potřebami a požadavky diváků a posluchačů v digitální éře. V případě nizozemské , zatím úspěšné žaloby, se jedná o nové interaktivní televizní služby na netu, Video on demand , přenosu obsahu veřejnoprávního vysílání do mobilních platforem a provozování dvanácti tematických rozhlasových kanálů (včetně vysílání na internetu a v kabelovkách).

Podle žalující strany byla schvalující rozhodnutí Ministerstva o těchto službách (ze dne 3. února 2010 a 31.srpna 2010) vydána mj. v rozporu s usnesením Evropské komise ze dne 16. ledna 2010 (EC (2010) 132 -o zajištění pravidel hospodářské soutěže v éře digitálního vysílání) a dalšími předpisy.

Podrobnosti o rozhodnutí soudu včetně rozsudku jsou zde (v holandštině) -
LJN: BO8591, Rechtbank Amsterdam , AWB 10/1169

Nizozemská média - souhrnně zde, Nizozemský tisk
Soudní systém v Nizozemsku

P.S. Zajímavá zpráva : Media & Minorities in the Netherlands -pdf

Žádné komentáře: