úterý 28. prosince 2010

Maďaři s novýmn sporným zákonem odložili konec analogu z 2011 až na 2014, údajně není dost přístrojů...

Orbánová vláda odsunula vypnutí analogu v Maďarsku až na rok 2014. Důvodem má být nedostatek přijímačů.

via. medialne.sk: Tomáš Czwitkovics

Maďarsko výrazně posunulo hraniční termín vypnutí analogového vysílání a úplný přechod na DVB-T. Vláda Viktora Orbána v rámci schválení kontroverzního mediálního zákona oddálila termín pro switch-off z konce roku 2011 až na konec roku 2014. Evropské směrnice přitom žádají, aby se analog vypnul nejpozději ke konci roku 2012.

Analog by se mohl vypnout dříve, ledaže by 94 obyvatel mělo v domácnostech televizor schopný přijímat digitální vysílání státní televize, uvádí Computerworld.hu. Vláda tvrdí, že k původnímu datu (konec roku 2011) se taková penetrace digitálu nedá stihnout, aniž k tomu byly vynaložené značné finanční prostředky. Důvodem není pokrytí signálem DVB-T, dosahující přibližně 95 procent populace, ale údajně nedostatek přijímačů na trhu.

Server dodává, že pouze před několika měsíci více zástupců exekutivy a regulačních orgánů zdůrazňovaly význam dodržení termínu přechodu-ať už pro dodržení evropské strategie nebo i kvůli brzkému uvolnění spektra pro nové služby jako například datové přenosy na bázi technologie LTE.

Většina zemí v Evropě zřejmě stihne deadline v roce 2012, národní strategie přechodu s tímto datem již nyní nepočítají v Rumunsku či Bulharsku, kde by se analog měl vypnout až v roce 2015.

Žádné komentáře: