čtvrtek 20. května 2010

Zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání vyšel ve Sbírce

Zákon vyšel ve Sbírce., již zaregistrovaný ZEK zanedlouho
11. května 2010 Částka 47, 132 (pdf, 607 kB)
132 / 2010
Zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů (zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání)

AKTUÁLNÍ Oznámení RRTV:

OZNÁMENÍ

Poskytovatelé audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání jsou povinni doručit Radě pro rozhlasové a televizní vysílání písemné oznámení podle § 5 zákona č. 132/2010 Sb. pro účely Evidence poskytovatelů audiovizuálních mediálních služeb, a to ve lhůtě 30 dnů ode dne vzniku živnostenského oprávnění nebo ve lhůtě podle přechodných ustanovení podle § 19 zákona č. 132/2010 Sb.

(tj. 60 dnů ode dne účinnosti cit. zákona)

Dne 1. června 2010 nabývá účinnosti zákon č. 132/2010 Sb., o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů (dále jen AVMSnv), který zpracovává příslušné předpisy Evropské unie a upravuje podmínky poskytování audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání.

Správním úřadem příslušným k dohledu nad dodržováním tohoto zákona byla ustanovena Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen Rada).

Rada má nyní ze zákona stanovenu povinnost vést Evidenci poskytovatelů audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání* (dále jen Evidence). Evidence bude veřejným seznamem obsahujícím údaje o jednotlivých poskytovatelích audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání, do které bude možné nahlížet a pořizovat si z ní výpisy nebo opisy. Tato a další pravidla pro vytváření a obsah Evidence stanoví § 5 AVMSnv.

V souvislosti s přijetím AVMSnv tak vzniká stávajícím i novým poskytovatelům audiovizuální mediální služby na vyžádání** povinnost doručit Radě písemné oznámení obsahující údaje nutné pro zápis do Evidence (viz. formulář na webu www. rrtv. cz).

Lhůta pro sdělení požadovaných informací je stanovena v délce 30 dnů ode dne vzniku živnostenského oprávnění (§ 5 odst. 1 AVMSnv).

Právnické a fyzické osoby poskytující službu, která se dnem účinnosti AVMSnv považuje za audiovizuální mediální službu na vyžádání, jsou povinni doručit Radě údaje zapisované do Evidence do 60 dnů ode dne nabytí účinnosti AVMSnv, tj. do 2. srpna 2010, v souladu s přechodným ustanovením § 19 AVMSnv.

Po té, co dojde k zápisu osoby, která oznámení učinila, do Evidence, Rada zašle potvrzení o provedení tohoto zápisu dané osobě – poskytovateli audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání.

V případě podání neúplného oznámení oprávněnou osobou, bude tato vyzvána k jeho doplnění ve lhůtě 30 dnů; nedojde-li k nápravě v této lhůtě, považuje se evidenční povinnost za nesplněnou.

Rada upozorňuje, že nesplnění oznamovací povinnosti představuje správní delikt dle § 12 AVMSnv.


--------------------------------------------------------------------------------
* § 2 odst. 1 písm. d) AVMSnv – Pro účely tohoto zákona se rozumí poskytovatelem audiovizuální mediální služby na vyžádání podnikající fyzická nebo právnická osoba, která určuje způsob organizace audiovizuální mediální služby na vyžádání a má za tuto službu redakční odpovědnost.

** § 2 odst. 1 písm. a) AVMSnv – Pro účely tohoto zákona se rozumí audiovizuální mediální službou na vyžádání služba informační společnosti, za kterou má redakční odpovědnost poskytovatel audiovizuální mediální služby na vyžádání a jejímž hlavním cílem je poskytování pořadů veřejnosti za účelem informování, zábavy nebo vzdělávání, a která umožňuje sledování pořadů v okamžiku zvoleném uživatelem a na jeho individuální žádost na základě katalogu pořadů sestaveného poskytovatelem audiovizuální mediální služby na vyžádání (dále jen "katalog pořadů").

Pro úplnost uvádíme, že AVMSnv se vztahuje na poskytovatele audiovizuální mediální služby na vyžádání, kteří splňují podmínky stanovené v § 3 cit. zákona.

Žádné komentáře: