středa 5. května 2010

Bulharsko redukuje regulátory médií a mění zákon.

Předcházela tomu mj.kritika tolerování dominantního operátora vysílacích služeb a podezřelých obchodních, monopolních a majetkových praktik. Další situace bude zřejmě ještě hodně dramatická.

Bulharský parlament dnes významně pokročil se schvalováním změn rozhlasového a televizního vysílacího zákona, který mj. mění postavení mediálního regulačního orgánu, včetně snížení počtu jeho členů z 9 na 5.

Jednání o legislativě předcházela poměrně ostrá politická a mediální aféra kolem činnosti Communications Regulation Commission (CRC) i dalších regulačních institucí (včetně soutěžního regulátora (CPC)) a kritika jejich nedůslednosti při kontrolách a rozhodování ve věci majetkových změn klíčových firem v branži (viz třeba monitor kauz skupiny National Unit Radio and TV Systems (NURTS) a dalších v deníku Dnevnik). NURTS jako dominantní hráč pokrývá téměř celé Bulharsko se svou sítí služeb rozhlasového a televizního vysílání. Má klíčovou pozici na trhu analogového televizního vysílání prostřednictvím sítí televizních vysílačů a retranslačních zařízení, pokrývajících celé území státu a vysílání programů hlavních televizních a rozhlasových provozovatelů.

Změny zákonů, navržené a prosazené členy středopravé vládnoucí strany GERB , se setkaly s kritikou z řad opozice. Podle bulharských socialistů a etnické turecké strany DPS jsou změny zákona především politického charakteru a mají mj. zajistit zvýšení vlivu na veřejnoprávní média a jejich vedení (Národní televize (BNT) a National Radio (BNR). Předkladatelé argumentují tím, že jde o způsob, jak snížit administrativní náklady. Změna znamená konec funkce všech dosavadních radních, nově bude stanovena kvóta 3 míst pro Parlament a 2 pro prezidenta. Podle informací našich kolegů se nakonec stejně očekává se dohra Ústavního soudu.

Nový zákon ale mění především postavení mediálního regulátora Council for Electronic Media (rada pro elektronická média).

V současnosti probíhá velký tendr na operátora pro bulharské veřejnoprávní digitální sítě, kterého se kromě dominantního hráče účastí dalších 6 společností. Od roku 2006 byl v Sofii spuštěn experimentální DVB-T multiplex jako počáteční projekt v rámci přechodu digitální pozemní TV. Analog Switch-Off je naplánováno aktuálně již na rok 2012, i když dosavadní plán počítal s pozdějším datem (2015).

Žádné komentáře: