čtvrtek 20. května 2010

EK představila DIGITÁLNÍ AGENDU pro Evropu

Evropská komise představila Digitální program pro Evropu (2010-2020), který by měl v rámci celkové strategie (strategie Evropa 2020 ) přispět k většímu hospodářskému růstu EU a přinést výhody digitálního věku všem vrstvám společnosti....
Draft textu komunikátu je zde, speciální web pak tady

Nová strategie, jakkoliv je zatím v podobě návrhu a čeká ji ještě dlouhá cesta k finální podobě, významných způsobem dopadá i do oblasti televizního a rozhlasového vysílání. V zásadě jde o nasměrování podmínek a parametrů pro "rovnoprávnější" uplatnění všech platforem.
Obsahem plánu Komise je zejména inovovaný program k "evropské politice spektra", speciálně zaměřený na zvýšení efektivity správy spektra a koordinované přidělování spektra pro splnění cíle 100% pokrytí s 30 Mbps internetem do roku 2020. To bude mít zcela jistě dopad na využívání rádiového spektra v UHF (pro vysílací služby) a otevírá se i postor pro tzv.druhou digitální dividendu.

MJ. i proto se zintenzivňují kapaně i plány mnoh provozovatelů a poskytovatelů služeb, čeká nás asi poměrně ostrý boj, v první fázi především lobbistický...
později pak už konečně i "boj o zákazníky/diváky", konečně s výhodami pro uživatele!

...............................................
Sedm cílů EK:

Nový jednotný trh, který přinese výhody digitálního věku
Občané by měli mít možnost využívat komerčních služeb a kulturní nabídky, které překračují hranice. Avšak on-line trhy v EU jsou stále odděleny překážkami, které brání přístupu k celoevropským telekomunikačním službám a digitálním službám a obsahu. V dnešní době se v porovnání s EU stahuje v USA čtyřikrát více hudby, a to z důvodu nedostatečného právního zajištění a roztříštěných trhů. Komise hodlá otevřít přístup k zákonnému on-line obsahu tím, že zjednoduší udělování autorských práv, jejich řízení a přeshraniční udělování licencí. Dalšími opatřeními jsou usnadnění elektronických plateb a elektronické fakturace a snadnější řešení sporů v elektronickém obchodu.

Zlepšení normalizace v oblasti IKT a interoperability
Abychom umožnili lidem tvořit, kombinovat a inovovat, musí být výrobky a služby IKT otevřené a interoperabilní.

Zvýšení důvěry a bezpečnosti
Evropané nepřijmou technologii, které nedůvěřují – musí se on-line cítit sebejistě a bezpečně. Součástí řešení je lepší koordinovaná reakce Evropy na počítačové útoky a posílená pravidla týkající se ochrany osobních dat. Opatření by také mohla například uložit provozovatelům internetových stránek, aby uživatele informovali o bezpečnostních incidentech, které mají vliv na jejich osobní údaje.

Zvýšení přístupu Evropanů k rychlému a superrychlému internetu
Cílem pro rok 2020 je internet s rychlostí nejméně 30 Mb/s pro všechny evropské občany, přičemž polovina evropských domácností by měla mít internetové připojení s rychlostí nejméně 100 Mb/s. V současné době má pouze 1 % Evropanů rychlé internetové připojení na bázi optických vláken, přičemž v Japonsku se jedná o 12 % a v Jižní Koreji o 15 % (viz tabulka níže). Velmi rychlý internet potřebujeme k tomu, aby hospodářství spolehlivě rostlo, vytvářela se pracovní místa a rozvíjela prosperita a aby občané měli přístup k informacím a službám podle svého výběru. Komise bude mimo jiné zkoumat, jak přilákat investice do širokopásmového přenosu pomocí mechanismů úvěrového posílení, a poskytne pokyny k tomu, jak podpořit investice do sítí na bázi optických vláken.

Podpora špičkového výzkumu a inovací v IKT
Evropa musí více investovat do výzkumu a vývoje a zajistit, že nejlepší návrhy se dostanou na trh. Cílem programu je mimo jiné získání soukromých investic za pomoci prostředků z Evropského regionálního fondu a navýšení prostředků EU na výzkum, aby Evropa udržela krok s konkurencí nebo ji dokonce předčila. Investice EU do výzkumu spojeného s IKT dosahují méně než poloviny investic ve Spojených státech (v roce 2007 to bylo 37 miliard EUR ve srovnání s 88 miliardami EUR).

Počítačová gramotnost a služby dostupné on-line posílí postavení Evropanů
Více než polovina Evropanů (250 milionů) používá internet každý den, ale dalších 30 % obyvatel internet nikdy nepoužilo. Všichni lidé, ať mladí či staří, bez ohledu na společenské postavení, mají právo na znalosti a dovednosti, které jim umožní začlenit se do digitálního věku, protože komerční, veřejné, sociální a zdravotní služby, vzdělávání a politický život se stále více přesouvají na internet.

Uvolnění potenciálu IKT ve prospěch společnosti
Je třeba investovat do dovedného používání technologií a využívání informací, což nám pomůže nalézt řešení ke snížení spotřeby energie, k podpoře stárnoucích obyvatel, k posílení postavení pacientů a zlepšení přístupu on-line pro osoby s postižením. Jedním z cílů je to, aby pacienti měli do roku 2015 kdekoli v EU přístup ke své zdravotní dokumentaci on-line. Program také podpoří technologie IKT zaměřené na úsporu energií, jako je technologie osvětlení na bázi elektroluminiscenčních diod (SSL), která používá o 70 % méně energie než běžné osvětlovací systémy.

Uskutečnění digitální strategie pro Evropu
Nejtěžším úkolem je zajistit rychlé přijetí a provedení opatření, která jsou k dosažení těchto cílů nezbytná. Mnoho komisařů bude spolupracovat s orgány EU a zúčastněnými stranami, aby se digitální program stal skutečností.

Žádné komentáře: