čtvrtek 13. května 2010

Standardizace televizního 3D vysílání ve formátu DVB

Pro reálné uplatnění budoucího digitálního televizního vysílání v 3D, které je nyní možná až přehnaně propagováno PR aktivitami některých výrobců (vyvolávání „ přehnaných očekávání“ a následujícího „zklamání“ spotřebitelů..), je kromě dostatečného „obsahu“ pro vysílání v této náročné a mimořádné nákladné technologii nezbytné zajistit technologickou kompatibilitu a standardizaci. Jde o to, aby diváci, kteří si se značným předstihem pořídí nová zařízení, nebyli nakonec nuceni pořizovat si zanedlouho další nová zařízení, bude-li se technologie ubírat jiným směrem.

Na urychlení administrativního i vývojového procesu standardizace se zaměřil hlavně DVB Project, jehož Projektová kancelář je umístěna v sídle EBU v Ženevě.

DVB Project začal na zavedení kompatibilního formátu pro 3D-TV pracovat již na začátku roku 2010. Jeho plánem je vytvořit standard ve dvou krocích. První systém, fáze 1, bude sloužit především těm, kteří potřebují zachovat stávající HDTV set top boxy jako prostředek příjmu 3D TV vysílání spolu s novými 3D displeji. Tento přechodný krok by měl být administrativně dokončen možná již letos.

Druhá fáze pak počítá s konvergencí do jednoho nového přístroje pro příjem a zobrazování 3D.
Diskuse se v současné době zaměřuje na požadavky ve fáze 1, zejména na řešení tzv. „L and R picture“ zobrazování a ve kterých formátech. Jedním z důležitých faktorů, který technici nyní řeší, je i schopnost pro spojení set -top boxu a 3Ddispleje (HDMI). Je ale problém, zda samotné HDMI bude dostačující. Obě věci se řeší ve skupinách Modul 3D-TV a technické skupině pro řešení HDMI.

EBU jako taková pak také podporuje aktivity při hledání konsensu a společného technického řešení pro 3D, ale jako prioritu svých členů vidí (podobně jako ČR) v dokončení přechodu na digitální televizní vysílání a postupný rozvoj a přechod na vysílání v HD. 3D TV je relativně nová věc, která i přes snahu na dotažení pravidel kompatibility s sebou nese zásadní riziko - nedostatek programů v této technologii, se kterým se doposud potýká i vysílání HD. Samotnou kapitolou jsou pak archivy provozovatelů vysílání a majitelé filmových práv. EBU již mezitím vytvořila také svoji vlastní pracovní skupinu, její zasedání proběhlo minulý týden (řada expertů zasedání ve více z nich).

Žádné komentáře: