neděle 9. května 2010

Nový evropský „standardizační balíček“

Sdružení DIGITALEUROPE (bývalá EICTA ( the European Digital Technology Industry Association) se ve svém aktuálním stanovisku vyjadřuje k novým návrhům na změnu dosavadních pravidel v technologické standardizaci . DE v zásadě podporuje postup Evropské komise a její plán zásadní revize podmínek pro standardizaci v členských zemích EU. Jde o revizi dosavadního právního rámce.

Jedná se o tzv. "standardizační balíček“, připravovaný na letošní léto a obsahující aktualizaci hlavních předpisů : Directive-směrnice 98/34/EC, Rozhodnutí Rady EU č. 87/95/EEC (a jejího pozdějšího dodatku z roku 2003) a Rozhodnutí EP a RE č.1673/2006/EC.
Rozhodnutí Rady ze dne 22. prosince 1986 o normalizaci v oblasti informačních technologií a telekomunikací (87/95/EEC) RADA EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ
a dodatek z roku 2003, který mj. doplňuje systém o další institut : „Komisi je při uskutečňování cílů a řízení činností stanovených v tomto rozhodnutí nápomocen výbor s názvem "Skupina vyšších úředníků pro normalizaci v oblasti informačních technologií"( podle článku 5 směrnice 86/361/EHS)

Sdružení průmyslu ICT (výrobců i dalších asociací) DIGITALEUROPE tak podporuje doporučení původně navržená již v tzv. Bílé knize ICT, a má i nadále výhrady k tzv. proceduře „ EXPRESS“. V zásadě jde stále o požadavky na větší zastoupení zástupců průmyslu do příprav nových norem i při dalších rozhodováních. Z hlediska standardizace roste obecně tlak na větší operabilitu a rychlejší reakci na technologický vývoj, globalizaci i na pokračující liberalizaci v telekomunikačním sektoru. Normalizace by tedy podle zástupců digitálního průmyslu měla opustit podíl na dosavadní regulaci, ale více podporovat strategický vývoj technologií směrem k jejich kompatibilnímu uplatnění na reálných trzích a ku prospěchu uživatelům …

Žádné komentáře: