pondělí 5. října 2009

Víkend na „digitálním“ Plzeňsku ...

Víkend na „televizním“ Plzeňsku klidný, totéž na lince i webu.

Průběh finální fáze přechodu na digitální TV probíhá i po ASO na Plzeňsku relativně v klidu, drtivá většina domácností přechod vyřešila již s velkým předstihem. Pravdou je, že na Plzeňsku se digitalizace „řeší“ již několik let v řadě „mediálních vln“. K té první patřil pilot na Domažlicku před lety, tedy v oblasti, kde zatím zůstává asi i pro budoucno ukázka pozůstatku analogu jednoho z programů, asi i pro historiky (a to po dvou vlnách státní a rovněž i po ukázkové privátní kampani)…

Pak následoval start veřejnoprávního multiplexu a také ukončení analogu v sousedním Německu. To vše, kromě pozitivního dopadu, vedlo také k určité informační rezistenci, se kterou jsme se v kampani také museli vypořádat stejně jako s určitou negativizací ze strany některých subjektů i novinářů, nyní již ale v podstatně menší resp. jiné míře a formě než dříve. Faktem je, že digitalizace běží a hlavně přibývá pozitivních zkušeností včetně pozitivní reklamy v podobě osobní zkušenosti a reference mnoha tisíců diváků (což samozřejmě nevylučuje technicky problémové situace u drtivé menšiny obyvatel).

Uvidíme jak dopadnou pokračující jednání kolem požadavků na urychlení celého časového postupu, za nás věříme, že dojde k posunu celkového a nejen dílčích termínů. Také možnost státní finanční podpory pro televize (včetně komerčních), na které již byla „paragrafová“ shoda letos na jaře, ( a ke která však s ohledem na původně časově omezený mandát vlády/PSP nedošlo) se možná ještě před koncem mandátu Sněmovny vrátí do hry.

Co se týká Plzeňska, měl jsem možnost vše sledovat nejen v rámci našeho „operačního střediska“ v Praze, kde jsme byli v pravidelných intervalech průběžně informováni ze všech stran a od klíčových subjektů a partnerů o všem důležitém (postupně s většími odstupy), ale také pak i při fyzické přítomnosti přímo na digitálně „dobytém“ území. I přes některá negativa se dá hodnotit průběh jako poměrně zdařilý a to v době těsně před i po vypnutí analogu. Z pohledu klíčových informačních on-line projektů pak lze konstatovat, že ve vypjatých chvílích obstály kapacitně i kvalitativně. Podobné hodnocení máme i od dalších partnerů, televizí, operátorů a dalších.

Po výrazném nárůstu návštěvnosti státního informačního webu i lince těsně před a po vypnutí se provoz ustálil na mírně vyšší úrovni proti předchozím dnům v průběhu srpna a září. Také uplynulý posílený víkend byl již poměrně klidný a počet i struktura dotazů a problémů se vrátila k dosavadním trendům, tedy mezi volajícími nebyl nikdo z překvapených diváků, který by o ničem nevěděl – v zásadě šlo řešení individuálních potíží, zapojení set top boxu ad.. K těm těsně po ASO patřily i dotazy například na možné vzájemné rušení vysílání ze Svatoboru a Krašova.

V případě webu po kumulaci zejména z 30.září (cca 5 000 návštěvníků/den) se zájem návštěvníků ustálil v dalších dnech asi na šestině rekordních dnů.

Jinak z průzkumu médií je zajímavé mj. pak i to, že vypnutí analogu na Plzeňsku nebylo nikde zařazeno mezi významné události uplynulého týdne, což je v podstatě správný stav, kdy je digitalizace vnímána již jako standardní věc. Možná pro některé diváky na Moravě ( a nově i pro některé televize..) však až příliš pomalá. Ale jistá…..

Žádné komentáře: