pátek 30. října 2009

Maďarská mediální i politická scéna „na nohou“ kvůli komerčním rádiím a rozhodnutí regulátora.

Jak jsem naznačoval v textu o změnách licencí hlavních privátních rozhlasových stanic, nedávné rozhodnutí tamního regulačního orgánu má zřejmě asi ne poslední pokračování. Téměř na minutu přesně po 24 hodinách od zásadního rozhodnutí rezignoval ve čtvrtek na svůj post předseda maďarské Národní rozhlasové a televizní rady ORTT László Majtényi. Jako hlavní důvod uvedl dnes již bývalý předseda "nemožnost výkonu práce regulátora bez politických vlivů...."

Spory se vedou kolem mnoha podezřelých okolností rozhodnutí ORTT, včetně administrativních nejasností a politických vlivů. Jednou z prověřovaných věcí je například i fakt, že nové stanice, resp. jejich vlastnické společnosti, podle místních médií vznikly až v září letošního roku.

Nechci zabíhat do podrobností, ale jisté je, že se situace dramatizuje včetně volání po parlamentní vyšetřovací komisi. Například Sdružení maďarských novinářů vydalo prohlášení, ve čtvrtek označilo rozhodnutí ORTT porušení norem demokratického veřejného života a zájmů veřejnosti….

Více v maďarských, slovenských a dalších médiích, například zde.

Žádné komentáře: