sobota 17. října 2009

Evropský Telekomunikační balíček jde do finále „smírčího jednání“ EP a Evropského předsednictví

Telekomunikační balíček a pravidla přístupu k internetu se v EP po volbách a v novém složení stal jednou z klíčových priorit. Původní návrhy již neodkázal parlament v původním složení dotáhnout do konce. Nyní o něm jednán nově složený EP po evropských volbách, ale zatím se „starou evropskou Komisí“… (viz například Klíčová témata v EP v nejbližších měsících tohoto volebního období).

Vzhledem k tomu, že po dlouhé proceduře projednávání strategických změn v oblasti telekomunikací nakonec poslanci pozměnili dohodu s Radou, balíček se bude dále projednávat v dohodovacím řízení. EP nicméně souhlasí s Radou v otázce investic do nových infrastruktur, reformy využívání radiového spektra, ochrany soukromí a jasných práv uživatelů.

Původní návrh telco balíčku je již z roku 2007 - Komise navrhuje vytvořit jednotný evropský telekomunikační trh pro 500 milionů spotřebitelů. Ve finále projednávání nedošlo k dohodě a shodě EP a EK – viz květnové jednání EP a výsledný text: " Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 6. května 2009 ke společnému postoji Rady ohledně přijetí směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2002/21/ES o společném předpisovém rámci pro sítě a služby elektronických komunikací, směrnice 2002/19/ES o přístupu k sítím elektronických komunikací a přiřazeným zařízením a o jejich vzájemném propojení a směrnice 2002/20/ES o oprávnění pro sítě a služby elektronických komunikací (16496/1/2008 – C6-0066/2009 – 2007/0247(COD))".

Nyní bylo zahájeno tzv. Dohadovací řízení, do kterého EP na svém posledním plénu v Bruselu (konec září 2009) jmenoval 27 člennou komisi. Evropský parlament oficiálně vytvořil vlastní „smírčí delegaci“ pro telekomunikační balíček, aby zahájila jednání s předsednictvím Rady EU již v průběhu října (př. zemí je Švédsko). Tým se skládá z místopředsedy EP Alejo Vidal-Quadrase a dalších funkcionářů a členů EP (zpravodajka Catherine Trautmann (SD, Francie).

Po intenzivních jednáních na jaře tohoto roku vytvořili vyjednavači a předsednictví Rady předlohu dohody o všechny 3 částech telekomunikačního balíčku: rámcová směrnice o elektronických komunikacích, směrnice o právech občanů a zavedení nové evropské instituce telekomunikačních regulátorů, tzv. BEREC.

Zasedání EP na jaře schválilo kompromis (ve druhém čtení v květnu), ale s částí změn a návratem k 1.čtení v částech, kde se jedná o přístup k internetu. Tento pozměňovací návrh mj. říká, že "žádné omezení základních práv a svobod koncových uživatelů nemůže být uloženo bez předchozího rozhodnutí soudního orgánu (...) kromě případů, kdy je ohrožena veřejná bezpečnost" ...

Další kroky - Rada má nyní do 26. října rozhodnout, zda formálně přijme všechny parlamentní návrhy. Vyjednávací tým EP zahajuje jednání a panuje obecná naděje, že se stanoviska obou „stran“ již „velmi sbližují“…výsledek by podle dostupných info měl být znám již během října.

P.S. Stanovisko EK po druhém parlamentním čtení "TELCO balíčku" , vydané v červenci 2009 je zde ( v češtině například tady)

Žádné komentáře: