čtvrtek 8. října 2009

Evropský soud rozhodl o digitálním Berlíně, státem poskytnuté prostředky ve prospěch jedné technologické platformy se musí vrátit. ( + rozsudek)

Po předchozím nesouhlasu Evropské komise rozhodl nyní Evropský soudní dvůr o státní podpoře pro digitální vysílání v Německu – konkrétně v Berlíně. Soud tak odmítl použití dotace 2 milionů € ,které nejsou v souladu s evropskými pravidly pro poskytování státní podpory. Berlínské vysílání DVB-T začalo v listopadu 2002. Německý mediální regulační orgán pro oblast Berlín-Brandenburg (Medienanstalt Berlin-Brandenburg (MABB)) poskytl finanční prostředky, které byly vyplaceny k usnadnění přechodu do komerčního vysílání po dobu nejméně pěti let . Současně byly dány k dispozici finanční prostředky na pomoc ohroženým skupinám s náklady na set-top-boxu. MABB tehdy zaplatil komerčním vysílatelům (vč.. RTL nebo ProSiebenSat.1 ad.) přibližně čtyři miliony euro (120 milionů korun) jako příspěvek na pokrytí nákladů pro přenos jejich signálu v sítích DVB-T. Provozovatelé pozemního vysílání se výměnou za podporu zavázali využívat přenosovou síť společnosti T-Systems minimálně na pět let. Stížnost podaly společnosti provozující kabelové TV sítě.

Evropská komise již v roce 2005 rozhodla, že státní podpora poskytnutá v německé spolkové zemi Berlín-Brandenburg komerčním televizím na provozování digitálního pozemního vysílání v DVB-T odporuje Dohodě EK ve věci pravidel pro udílení státních dotací (článek 87). Komise rozhodla o nutnosti vrátit prostředky. Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová tehdy v TZ mj. uvedla , že: "…Komise je pevně odhodlána podporovat přechod na digitální televizní vysílání, které nabízí řadu inovací a výhod pro diváky. Státní pomoc musí být ale založena na objektivních podmínkách, zaměřit se na problémy, pro které trh nenabízí řešení, a vyvarovat se narušování obchodní soutěže, v tomto případě mezi pozemní, kabelovou a satelitní vysílací platformou…."

EK obecně v zásadě podporuje pomoc pro výstavbu přenosových sítí (zejména tam, kde by jinak nebylo dostatečné pokrytí signálem), ale i podporu veřejnoprávním médiím za daných podmínek. EK nemá problém s veřejnou podporou koncovým sociálně slabším a hendikepovaným uživatelům či s info kampaní.

Proti tehdejšímu rozhodnutí EK se odvolal dnes již neexistující regionální TV kanál FAB.MABB nyní zvažuje spolu s právníky FAB další postup. Zástupci regulátora se brání také i tím, že jde o zásah do nezávislosti regulátora. Rovněž se objevují argumenty, že by „se nyní mohlo pomoci“ kabelovým operátorům s jejich aktuálním postupným přechodem na digitální kabelové vysílání DVB-C…V důsledku aktuálního rozhodnutí je také možné, že prostředky budou opět vyplaceny, ale již v rámci nastavených pravidel a podmínek EK, věc řeší právníci….

Rozsudek bude zde.

Digitalizace v okolí Berlína – prezentace MABB(pdf)

Rozhodnutí EK z listopadu 2005

AKTUÁLNÉ - rozhodnutí v němčině či franzouštine je již k dispozici (T-24/06)

Žádné komentáře: