středa 28. října 2009

Evropská komise schválila dohodu o „budoucnosti“ rakouské veřejnoprávní ORF

Rakouští televizní diváci budou moci podle vyjádření rakouských představitelů pro tamní média dostat "vyšší kvalitu a více veřejnoprávního vysílání", zejména pak nyní po rozhodnutí Evropské komise – tzn. zcela „legálně“.

Evropská komise (EK) totiž po dlouhých jednáních schválila novou dohodu o fungování veřejnoprávní televize ORF – tzv. „ORF quality agreement“. Státní tajemník SPÖ Josef Ostermayer dnes oznámil, že vyjednal dohodu s EU,resp. s komisařkou pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesovou.

Dohoda Rakouska s EK přichází po stížnostech u EK ohledně financování ORF od Asociace rakouských novin (VÖZ), Asociace rakouského soukromého vysílání (VÖP) a soukromé televizní společnosti Premiere (nyní Sky), a to již z roku 2004. Spor se vedl zejména o tom, že ORF pomocí státních dotací mj. rozvíjela i nabídku on-line služeb, které nebyly podle stěžovatelů součástí zadání pro veřejnoprávní službu. Nyní se očekává, že nový nezávislý regulátor potvrdí podmínky pro on-line TV služby, kde by neměla být reklama. Podmínky pro poskytování podpory a nabízení služeb by pak měly být nově prověřovány každých pět let.

Ve smyslu dohody by také mělo dojít k prověření plateb koncesionářských poplatků i celkové hospodaření ORF (mělo by být „vyrovnané“, bez schodků…). Měsíční poplatky se nyní pohybují v rozmezí 18,61 až 23,71 EURO a jsou povinné pro každého (liší se ale podle regionů). Poplatek je nejvyšší ve Štýrsku - 23,71 EURO, poté v Korutanech - 23,31 EURO, nejnižší v Horním Rakousku a Vorarlbersku - 18,61 EUR. Peníze získané z poplatků za rozhlasové a televizní vysílání přejdou nově do správy ministerstva financí, přičemž příspěvky na podporu umění budou rozdělovány v rámci kompetencí spolkové a regionálních vlád.

Žádné komentáře: