středa 28. října 2009

EK dnes přijala návrhy k digitální dividendě a žádá urychlení digitalizace - konec analogu k 1.lednu 2012

EK na základě dosavadního jednání a konzultací se členskými státy a příslušnými regulačními orgány připravila inovovaná pravidla a základní koncept pro využití digitální dividendy. V souladu s dosavadními jednáními a informacemi, včetně postojů zástupců ČR při jednáních , dospěla Komise mj. i k apelu na urychlení termínu konce analogového vysílání v zemích EU - s upřesněním požadavku na ASO již k 1.lednu 2012!!! (viz také mé dřívější texty k tématu...)

Viviane Redingová, komisařka EU pro informační společnost a média:
„Vyzývám země EU, aby urychlily přechod na digitální televizi a dokončily jej do 1. ledna 2012."

"...Návrhy na využití digitální dividendy, které dnes Komise přijala, vyžadují, aby členské státy EU urychlily vypnutí analogového televizního vysílání a dokončily jej do 1. ledna 2012 . Pět zemí (Finsko, Německo, Lucembursko, Nizozemsko a Švédsko) a Spojené státy již dokázaly, že analogové vysílání lze vypnout rychle ( IP/09/266 ).... Bude-li přidělování nově uvolněných frekvencí – „digitální dividendy“ – pro nové služby koordinováno na celoevropské úrovni, může pro hospodářství znamenat injekci ve výši 20 až 50 miliard eur. Plán plného využití potenciálu digitální dividendy vyžaduje, aby se zapojily i Evropský parlament a země EU, a odráží důležitou roli, kterou mají sehrát...".

Dnešní dokument EK je zde: COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS(pdf) - zatím neoficiálně, česká verze po odsouhlasení bude zde v databázi jako COM (2009) 586 / 2

a k dividendě a celé proceduře příprav je vše pak již nyní tady.

Žádné komentáře: