sobota 17. října 2009

Europoslanci budou v rámci pokračování jednání ve Štrasburku „hlasovat o svobodě informací v Itálii a v jiných evropských zemích“

V návaznosti na diskuzi z minulého týdne v Bruselu budou poslanci EP hlasovat o usnesení o svobodě informací v Itálii na svém Plenární zasedání ve Štrasburku 19.-22. října 2009 (konkrétně ve středu v poledne). Několik evropských politických skupin požadovalo novou evropskou legislativu v oblasti mediálního vlastnictví.

Podle všeho zatím nehrozí spuštění procedury k vytváření další nové speciální celoevropské regulativní legislativy, která by měl řešit individuální spory v některé ze členských zemí…

Výtahy z posledního jednání EP v Bruselu:
„…V diskuzi o svobodě informací v Itálii varovali europoslanci intervenující za EPP, ECR a EFD před tím, aby byla Evropské unie využívána jako fórum pro vyřešení národních politických problémů. Poslanci ze skupin S&D, ALDE, Greens/EFA a GUE zase vyzvali Evropskou komisi, aby připravila celoevropskou legislativu v oblasti plurality médií. …Evropská komisařka pro média Viviane REDINGOVÁ upozornila, že Evropská unie má omezené pravomoci v oblasti tištěných médií, ale že každý členský stát má instituce, které dbají na dodržování základních práv. Vyzvala poslance, aby se nesnažili prostřednictvím evropských institucí řešit záležitosti, které by měly být projednány na úrovni členských států

V odpovědi na konci diskuze řekla komisařka REDINGOVÁ poslancům, že nová legislativa v oblasti plurality médií by byla možná pouze v případě, pokud by mohla pomoci řešit problémy týkající se vnitřního trhu..."


Směrnice EU o pluralismu médií?

"... Středolevicoví europoslanci navrhují, aby byla přijata nová směrnice EU o pluralismu v médiích. Ta by měla regulovat mediální scénu proti hrozbám, které přináší koncentrace médií. To by znamenalo, že mediální magnáti jako Silvio Berlusconi nebo Rupert Murdoch by mohli být terčem takové směrnice. EPP se zdála být otevřená debatě o takové případné směrnici, ale zdůraznila, že nezbytná bude silná podpora ze strany členských států.


Evropská komise odpověděla na debatu o možné nové směrnici chladně. „Opravdu by taková směrnice problém vyřešila? Má k takovým zásahům současná EU vůbec kompetence? Má tento problém mezinárodní dimenzi? Ještě před tím, než začneme legislativní proces, měli bychom si vyjasnit odpovědi na všechny tyto otázky,“ řekla europoslancům eurokomisařka pro média Viviane Reding.

Dále Parlamentu připomněla, že podobnou směrnici se snažila Komise protlačit už v 90. letech, ale setkala se se silným odporem členských států. Proto byl tehdy ten projekt ukončen. „Převažovaly hlasy, že taková směrnice je už mimo kompetence EU,“ dodala. Proti případné směrnici se vyjádřil i italský prezident Giorgio Napolitano, když varoval, že Evropský parlament nemůže řešit konflikty vnitrostátního charakteru..."

Žádné komentáře: