pondělí 5. října 2009

TISKOVÁ ZPRÁVA: Role Českých Radiokomunikací v digitalizaci v říjnu 2009

TZ 05.10 2009 Ogilvy Public Relations, s.r.o. - Marie Fianova

České Radiokomunikace jsou primárně operátorem sítí a dodavatelem vysílacích služeb pro provozovatele vysílání. ČRa jsou smluvně vázány svým zákazníkům, jimž jsou zaručeny termíny zahajování digitálního vysílání a vypínání analogového vysílání. České Radiokomunikace mohou zahájit vysílání pouze na kmitočtech, které jim k tomu přidělí ČTÚ formou Individuálního oprávnění k využívání kmitočtu a nemohou si zvolit k využití kmitočet samovolně.

Současná situace vznikla kvůli dočasnému kanálu číslo 66, na kterém by měla vysílat TV Nova ze Zelené hory. TPP vysílání z těchto lokalit přímo neřeší. ČRa požádaly o Individuální oprávnění na tato stanoviště na kanálu 35, což bylo v souladu se závěry mezinárodní konference GE-06, ke které ČR přistoupila. Dočasný kanál 66 byl Českým Radiokomunikacím přidělen Českým telekomunikačním úřadem. Jelikož TV Nova žádala spuštění digitálního vysílání z této lokality na finálním kanálu 35, České Radiokomunikace požádaly ČTÚ o prověření možnosti změny kanálu na finální č. 35; tato žádost byla zamítnuta s tím, že na něm nyní vysílá ČT a došlo by k vzájemnému rušení. Z toho důvodu se na počátku září 2009 dohodla TV Nova s Českou televizí na dřívějším ukončení vysílání ČT na 35 kanálu z Jedlové hory a jeho využití pro TV Nova. Obě televize zaslaly Českým Radiokomunikacím dopis, ve kterých je požádaly o informace, co je třeba udělat pro realizaci tohoto návrhu. České Radiokomunikace obratem oběma televizím napsaly předpoklady možné realizace společného návrhu ČT a TV Nova. Od té doby České Radiokomunikace neobdržely žádnou reakci, ani od České televize, ani od TV Nova ve smyslu pokynu k fyzické realizaci navrženého postupu.

Pro dřívější spuštění digitálního vysílání je důležité, aby ČRa obdržely formální žádost od všech zákazníků MUX 2. Po obdržení těchto žádostí ČRa musí ze zákona vyvěsit smlouvu (neboť se jedná o její změnu) na veřejně přístupném místě po dobu 30 dní a následně se teprve smlouva může podepsat. Až na základě podepsané smlouvy ČRa může objednat technologie, jejichž dodací lhůta je standardně 12 týdnů. ČRa jsou schopny zahájit proces rychlejšího spuštění digitálního vysílání při respektování výše uvedených termínů okamžitě po obdržení žádostí. V případě, že to bude přání zákazníků, ČRa jsou připraveny vyjít svým zákazníkům vstříc.

Žádné komentáře: