středa 21. října 2009

Aktualizovaná evropská GSM směrnice s dalšími novými nařízeními EK změní i českou legislativu a rozšíří možnosti mobilní komunikace + plán novely ZEKu

V oficiálním tzv. Úředním věstníku EU byly v těchto dnech zveřejněny nové klíčové předpisy pro využívání kmitočtového pásma GSM (Global System for Mobile či původně Groupe Spécial Mobile).

Je to mj. výsledek červencové dohody Evropské komise (Rady ministrů) a Evropského parlamentu, kterým se mění „historická“ GSM směrnice z roku 1987 (týká se hlavně používání rádiového spektra pro potřeby mobilních služeb) – nově Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/214/ES ze dne 16. září 2009, kterou se mění směrnice Rady 87/372/EHS o frekvenčních pásmech vyhrazených pro koordinované zavedení veřejných celoevropských buňkových digitálních pozemních mobilních komunikačních systémů ve Společenství (opět někde vedeno pod č.114) – texty jsou česky v pdf.

Současně bylo vydáno Rozhodnutí Komise ze dne 16. října 2009 o harmonizaci kmitočtových pásem 900 MHz a 1800 MHz pro zemské systémy schopné poskytovat celoevropské služby elektronických komunikací ve Společenství (oznámeno pod číslem K(2009) 7801) - 2009/766/ES (někde na stránkách EU jsou chybná čísla 767…)

Článek 5 Rozhodnutí EK:
1. Členské státy mohou vymezit a zpřístupnit pásma900 MHz a 1 800 MHz pro jiné zemské systémy neuvedenév příloze za předpokladu, že zajistí, aby:
a) takové systémy mohly existovat současně se systémy GSM;
b) takové systémy mohly existovat současně s jinými systémy uvedenými v příloze jak na jejich vlastním území, tak v sousedních členských státech....“

Článek 1 nové GSM Směrnice:
„...1. Členské státy zpřístupní kmitočtová pásma 880–915 MHz a 925–960 MHz (pásmo 900 MHz) systémům GSM a UMTS, jakož i jiným pozemním systémům schopným poskytovat služby elektronických komunikací, které mohou fungovat společně se systémy GSM,v souladu s technickými prováděcími opatřeními přijatými podle rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 676/2002/ES ze dne 7. března 2002 o předpisovém rámci pro politiku rádiového spektra v Evropském společenství (rozhodnutí o rádiovém spektru) …“.

Smyslem přijatých je mj. možnost, aby mobilní operátoři mohli získat další pro poskytování mobilních datových služeb a rychlého mobilního internetu. Díky změně GSM směrnice budou k poskytování těchto služeb tak moci využít i dosavadní GSM pásma.

Členské státy mají za povinnost převést směrnici do svého právního systému do 9.května 2010. ČTÚ i MPO na změnách již pracují, včetně spolupráce s odbornou sférou. Podle Směrnice musí národní regulační orgány připravit příslušné předpisy a podmínky pro praktickou aplikaci. Další vývoj již při přípravách a veřejných diskuzích na straně regulátorů počítá i s možností využití tzv. digitální dividendy – a to i pro využití mobilních širokopásmových technologií na kmitočtech,, které se uvolní díky ukončení analogového televizního vysílání. V tomto smyslu ani na evropské, ani na domácí úrovni definitivní rozhodnutí nepadlo, probíhají oficiální veřejné konzultace na úrovni EU.

Podle plánů MPO( Návrhy právních předpisů, které budou předloženy do mezirezortního připomínkového řízení ) by měla do vlády přijít také obnovená novela Zákona o elektronických komunikací, která byla díky zkrácení mandátu vlády z projednávání v Parlamentu letos na jaře stažena. Jde o návrh, jehož dílčí část výrazně vylepšovala a upřesňovala možnosti a pravidla také pro digitální vysílání.

Jde o vládní Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

Žádné komentáře: