sobota 31. října 2009

DVB-T2 v Evropě, i jako šance pro zvýšení konkurence mezi operátory.

Zatím limitované, ale reálné projekty s aplikací nových technologií pro HD vysílání v terestrice probíhají ve Velké Británii, ale i dalších zemích. Konečné přípravy před spuštěním HDTV služeb na platformě DVB-T pomocí DVB-T2 standardu směřují k zahájení dne 2.12. letošního roku ve Velké Británii v oblasti Manchesteru a Liverpoolu z vysílače Winter Hill. V některých dalších oblastech bude britský multiplex B využívat i dočasných kmitočtů, plný a definitivní přechod nastane s vypnutím analogu, včetně regionálního odpojování. Předpokládá se ale, že v době mistrovství světa ve fotbale v Jižní Africe v červnu 2010, dosáhne pokrytí služeb na platformě HD DVB-T ve VB až 50% britské populace.

Ve Finsku se projektem vysílání s konkrétním využitím DVB-T2 počítá v závěru příštího roku, v dalších zemí jde zatím jen o „plány“ či testy. Loni v červenci vydalo finské ministerstvo dopravy a spojů licenci pro telekomunikačního operátora DNA Oy na provoz dvou multiplexů v kmitočtovém pásmu VHF pomocí DVB-T2 standardu. Spuštění služby se má uskutečnit do konce roku 2010 a mělo by být později k dispozici alespoň pro 60% obyvatel, zejména ve městech Helsinky a Turku.

P.S. Rozhodnutí o přidělení DVB-T2 licence pro DNY Oy bylo pro mnohé překvapení, protože DNA Oy je především mobilní telekomunikační operátor a bude muset stavět síť v podstatě zvlášť a nově. Ministerstvo své rozhodnutí zdůvodnilo mj. i tím, že je nutné zvýšit konkurenci na trhu vysílacích služeb, které hrozí monopolními praktikami. (konkrétně od souč.provozovatele Digita).

U většiny zemí v Evropě se podle DIGITAGu plánuje větší rozvoj až pod ukončení analogu, podobně jako v ČR – tedy v letech 2012 a 2015. Zatím se také zdá, že využití kmitočtových pásem používaných pro DVB-T2 se může v jednotlivých zemích lišit. Zatímco ve Velké Británii se budou využívat frekvence v pásmu UHF, Finsko plánuje „jet“ na kmitočtech v pásmu VHF. V dalších h severských zemích není vyloučeno využití i pásma VKV.

V dalších evropských zemích jde v případě vysílání s DVB-T2 zatím jen o omezené technické testy - Zkoušky jsou v současné době v severním Německu, Španělsku a Itálii, plánují se v dalších měsících ve Švédsku a Rakousku, kde operátor ORS oznámil, že zkušební test DVB-T2 bude na začátku roku 2010 ve městě Vídni.

Ve Švédsku se pak jako první chystá na testy Teracom a to v laboratorním prostředí pomocí simulátoru. Tyto testy budou poté pokračovat v „terénu“ v oblasti Stockholmu a v Uppsale.

Žádné komentáře: