středa 30. ledna 2008

Problémy kolem financování digitálního rozhlasu DAB v Německu jsou současně i šancí na nový začátek. Do hry vstupuje silné lobby.

V Německu se postupně zvedá aktivita (a lepší se nálada) když většina zainteresovaných provozovatelů veřejnoprávního i komerčního rozhlasového vysílání hovoří o skutečném restartu digitálního rozhlasu v příštím roce. Ukazuje se, že jednu z příčin rozporů a posledních rozhodnutí je aktivita i kolem systému DVB-H a s tím spojené lobby a diskuze o „střetech zájmů“.... Zástupce silné asociace komerčních rádií APR (Arbeitsgemeinschaft Privater Rundfunk) kritizoval rozhodnutí KEF ("Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs der Rundfunkanstalten" ) o zastavení resp. redukci finanční podpory pro T-DAB v rámci veřejnoprávních vysílatelů s tím, že tento orgán není rozhodujícím subjektem a autoritou pro formování strategie německého trhu jako ani pro klíčové politické , podnikatelské a průmyslové rozhodování. Jako blízké a dobré řešení se podle významných osob německého mediálního rozhlasového trhu znovu potvrzuje možnost vyjít ze standardu DAB a využít aktuální verze DAB+ a DMB. Jedním z důvodů nedokonalého rozjezdu DAbu je uváděn i problém s dřívější přísnou regulací.
K problematice digitálního rozhlasu se v souvislosti s aktuálním vývojem v Německu hlásí kriticky i někteří komentátoři a odborníci z Velké Británie, kde je situace poněkud jiná a má již dnes větší perspektivy. Příkladem jsou články v posledních vydáních deníku Guardian ( guardian.co.uk). I v Británii se hovoří o poměrně vysokých nákladech na rozvoj vysílání v T-DABu při podstatně menším růstu posluchačského zájmu. Obavy panují zejména nyní před startem druhého komerčního mulitplexu s projektem Channel 4 . Odborníci z poradenské společnosti Enders Analysis doporučují se co nejrychleji zaměřit na nové digitální rozhlasové platformy, které navazují i na DAB, ale jsou mnohem efektivnější a progresivnější. Některé velké rozhlasové společnosti (GCap Media's Core, UBC's Oneword and Virgin Radio's Groove. ) již nyní zvažují redukce dodávaného obsahu pro DAB a hledají další alternativy. Panují obavy, zda i přístup regulátora OFCOM je korektní v tom, zda je reálné aby se na britském trhu uplatnilo více komerčních multiplexů. V Británií bylo již distribuováno 6.5 miliónů DAB radio setů.

Žádné komentáře: