čtvrtek 31. ledna 2008

HD NOVA končí na CS linku, údajně se nedohodly standardní podmínky

Další změnou po slibném podzimním začátku, která navazuje na ukončení zkušebního vysílání v DVB-T, je ukončení vysílání NOVA HD na CS linku.Důvodů může být několik, většinou jsou ale ve sféře spekulací (včetně mediální PR podpory zájmů kolem projednávání legislativy a dalších věcí k digitalizaci..), i když si lze určitý vlastní závěr z toho učinit i tak. Diváci, kteří byli na podzim i díky silné mediální podpoře navnaděni na mnoho novinek se k nim z velké většiny nyní dostanou jen ztěžka.

Mnohé z toho je i možná určitým signálem pro další, například i pro některé kabelové operátory. Dá se odhadnout, jaké budou volné komerční podmínky pro šíření některých kanálů po případném zrušení must carry, o které se nyní vede na všech frontách velký boj? Možná je jedna z cest, jen si nejsem jist, zda pro některé kabelovky i ve srovnání s nástupem skutečného víceprogramového vysílání DVB-T výhodná.

"...Podle neoficiálních informací je důvodem k zastavení HDTV vysílání televize v CS Linku nedohoda mezi společnostmi T-System Pragonet a provozovatelem TV Nova ohledně ceny za pronájem transpondérové kapacity na další období. Součástí jednání prý byl i přechod z testovacího na řádné HD vysílání Novy v této platformě a tím i nabídka standardních cen za kapacitu na transpondéru...."

z DISKUZE K ČLÁNKU CELKEM ZAJÍMAVÝ A NE JEDINÝ NÁZOR:
PavelK : Troufám si tvrdit,že trik Novy s HD byla přesně zkalkulovaná hra, která spolu s Novou Cinemou měla navodit na českém mediálním trhu klamné zdání, že je to právě Nova, která "táhne" českou digitalizaci (opak je pravdou) a současně zvýšit svou cenu před koncem roku,kdy se uzavírají reklamní smlouvy na další rok (a že sami reklamu notně zdražili).HRA vyšla jen z poloviny. Kábloperátoři sice šli Nově na ruku a poplatili ji za druhý odpadkový program,ale příjmy z reklam asi očekávané výše nedosáhly. I tak pokusné HD vysílání ukázalo,že:-Nova "na to má",ale jen když se vysílá zadarmo,-Nově vůbec nejde o žáden technologický pokrok,ale jen o pozlátko blýsknout se HD zpravodajstvím,-Nově jde zejména o prostého diváka,který ani neví,co to HD je, ale tváří se jako TV pro milionáře,-pozice Novy začíná přeci jenom slábnout a nemůže si diktovat jak prodejní,tak nákupní ceny,-alespoň na chvíli zabránila CS Linku zařadit na sat další programy (aneb každý den dobrý).Jak dětinské ...[31.01.2008, 17:46] DNES

Žádné komentáře: