čtvrtek 31. ledna 2008

„Helikoptéra“ zastavuje českou digitalizaci? Ne.

Už poněkud zaprášená a mediálně postupem času silně zjednodušená „pohádka“ o jediných dvou/třech.. helikoptérách, které nebudou mít zrovna vhodný volný termín a zásadně ovlivní naši digitalizaci a bez kterých se zřejmě těžko hneme z místa (resp. podle některých názorů potřebujeme k tomu téměř 2 roky souběhu s analogem navíc...), jsme společně zaslechli opravdu mnohokrát (tím nelze pominout přirozenou technologickou složitost a náročnost celého procesu a některé objektivní výhrady k složitě hledanému kompromisu na TPP, jen tomu někdy přehnané PRové používání a zjednodušování protiargumentů škodí).

Kromě další verze této komplikace (od některých zástupců ČTÚ na posledních Digitálních milnících) si ji nyní přečtou i všichni čtenáři dnešního denního tisku ( a zítra i ve stručnější podobě ve všech dalších denících). Zpráva o tom, že digitelevize nebude všude, je stavěna téměř jako hotová věc, a v mnoha divácích jistě oprávněně vyvolá neklid. Naštěstí o TPP a dalších důležitých věcech se rozhoduje i jinak než v novinových článcích nebo PR sděleních a také se v případě české digitalizace nejedná jen o jednoho operátora (spojeného lobbisticky s jinými subjekty s v této chvíli podobnými zájmy), ale také i o další platformy a možnosti příjmu TV programů. Jistě je nutné doladit TPP a odstranit některé sporné nebo nejasné věci, což je věc obvyklá a řešená standardně, ostatně i proto probíhá náročné připomínkové řízení a vypořádávání všech i protichůdných výhrad.

V případě zmíněných „helikoptér“, jejichž „problém“ je dlouhou dobu a předem jasný a zcela jistě manažersky a obchodně ( standardně profesionálně) dobře řešitelný. Spíše než některé diváky zmíněných oblastí zřejmě celý proces a vznik více konkurenčního prostředí ohrožuje možná více i postavení a dosavadní zisky některých dominantních hráčů na domácím trhu. V souvislosti i s některými dnešními zprávami v médiích se podle některých názorů tak zřejmě ČRa navíc asi snad ani do soutěže na jednu lukrativní digitální síť nepřihlásí neb podmínkou podle ČT je pokrytí obyvatelstva v roce 2010 na úrovni 95%, a to i přes fakt, že ČRa jsou z mnoha objektivně daných důvodů jednoznačným a bezkonkurenčním favoritem (osobně si myslím, že se soutěže ČRa spolu s dalšími určitě zúčastní).

Diváky může ale uklidnit nejen fakt, že je ( a bude) zde kabelová, IPTV a satelitní televize, ale i to , že oprávnění a chuť stavět sítě pro své klienty a jejich diváky mají ještě i jiné subjekty, i když to bude složité a náročné. Není pochyb o tom, že doposud k těmto patřily i ty subjekty, které nyní poněkud váhají . A možná bychom měli méně věnovat tolik pozornosti některým mediálním krokům a aktivitám a věnovat se více konkrétním projektům, jednáním a ve finále uzavíráním dohod a smluv o dílo (digitální)... Diváci si pokrok v televizním vysílání u nás jistě zaslouží a také to určitě ocení.

Žádné komentáře: